Türkiye’deki tüm işitme engelli ve sağır kadınlar, toplumsal cinsiyet eşitliğiyle tanışana kadar buradayız!

Bir röportaj serimizin daha sonuna geldik. Gösterdiğiniz ilgiye çok ama teşekkür ederim. Yorumlarınızı ilgiyle okudum. Umarım hepsi birbirinden şahane bu sosyal projeler hakkında farkındalığın artmasında benim de katkım olmuştur.

.
Şimdi en az Marmara’nın Umudu Pina ve Zaman Yolcusu Kreta kadar değerli bir diğer projeyle tanıştırmak istiyorum sizi. Ayşe Damla İşeri Sunman ve Diclehan Sönmezoğlu’nun hayata geçirdiği Sağır ve İşitme Engelli Kadın Hakları Eğitim Platformu
.
Sağır Kadın Hak, bir internet sitesi… Türkiye’deki sağır ve işitme engelli kadınların, toplumsal cinsiyet eşitliği temelli haklarıyla ilgili farkındalıklarını arttırmayı amaçlıyor. Bunun için şiddet ve şiddetle mücadele yöntemleri, eğitim hakkı, temsil hakkı, cinsel haklar gibi konularda ücretsiz eğitimler veriyorlar. Üstelik bu eğitimleri ana dillerinde, yani Türk İşaret Dili’nde. Çünkü ana dilde eğitim herkesin hakkı!

.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de her 100 kişiden 4’ünün işitme sorunu var. Yaklaşık 3 milyon bireyden bahsediyoruz! Toplumsal cinsiyet eşitliğini ancak Türk İşaret Dili’nde anlatılarak, yaygınlaştırabilir. Eşitsizliklerin giderilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve engelli haklarına dair farkındalık yaratmak gibi önemli adımlar atan bu anlamlı projede emeği geçen herkesi kutluyorum. Bir teşekkür de Borusan Sürdürülebilir Fayda Programı’na İklim kriziyle mücadele ve eşitsizliklerin azaltılmasını odağına alarak birbirinde kıymetli bu sosyal projelere destek verdiği ve sürdürülebilir olmalarını sağladığı için…

Sağır ve İşitme Engelli Kadın Hakları Eğitim Platformu olarak, Türkiye’deki sağır ve işitme engelli kadınların, toplumsal cinsiyet eşitliği temelli haklarıyla ilgili farkındalığını artırmayı amaçlıyorsunuz. Ve bu yönde, ücretsiz eğitimler veriyorsunuz. Bravoo çok tebrik ediyorum!
-Teşekkür ederiz. Olması gerekeni yapıyoruz aslında. Çünkü birlikte yaşıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği hepimizi ilgilendiriyor.
Haklısınız ama yapılması gereken o kadar çok şey yapılmıyor ki ülkemizde… O yüzden sivil toplum olarak katkılarınız çok değerli… Platformunuzun adında ikisi de geçtiği için soruyorum: ‘Sağır’ mı deniyor ‘işitme engelli’ mi? ‘Sağır’ demek hakaret mi?
-Kesinlikle değil! Ayıp da değil! Ana dili, işaret dili olan veya iletişimde bu dili kullanmayı tercih eden işitme kayıplı kişiler, zaten ‘sağır’ diyor kendilerine… Hem de dillerine ve bu dilin etrafında oluşan kültüre büyük bir aidiyet hissederek. Ama tabii ki ‘‘işitme engelliyim’’ veya ‘‘işitme kaybım var” diyen de var. Tüm işitme kaybı olan kişiler, işaret diliyle iletişim kurmuyor sonuçta. Ama işin aslı şu, kişi kendine ne diyorsa, onu diyoruz.

‘Sağır ve İşitme Engelli Kadın Hakları Eğitim Platformu’ nedir?
-Bir internet sitesi. İçerisinde şiddet ve şiddetle mücadele yöntemlerinden eğitim hakkına, temsil hakkından cinsel haklara kadar 8 farklı başlıkta 54 eğitim videosu var. İsteyen kaydolmadan, isteyen kayıt olarak girip, tüm videolara ulaşabiliyor. Kayıtlı kullanıcılar için farklı olarak anket ve değerlendirme sorularımız var. Böylelikle sosyal etkimizi ölçebiliyoruz. Tabii bir de platformdaki içerikleri paylaştığımız, sahada sağır ve işitme engelli kadınlarla bir araya geldiğimiz atölyelerimiz var. Bu atölyeler sayesinde, bilgi yaygınlaşıyor. Daha da önemlisi, etkimiz artıyor.

HER 100 KİŞİDEN 4’ÜNÜN İŞİTME SORUNU VAR. YAKLAŞIK 3 MİLYON BİREYDEN BAHSEDİYORUZ!

Türkiye’deki işitme engelli sayısı belli mi?
-Elimizdeki en güncel veri, TÜİK’ten Türkiye Sağlık Araştırması, 2019 tarihli. Bu araştırmadaki verilere göre, her 100 kişiden 4’ünün işitme sorunu var. Bunu, nüfusa oranladığımızda, yaklaşık 3 milyon bireyden bahsediyoruz.


Siz, ‘Ana dilde eğitim alınması haktır’ diyorsunuz ve sağır kadınların işaret dilinde eğitim almalarını istiyorsunuz…

-Aynen öyle! Ana dilde eğitim ve aslında her türlü bilgiye erişim herkesin hakkı… Sağır toplumun da sağır kadınların da hakkı. Bu yüzden toplumsal cinsiyeti ve toplumsal cinsiyet eşitliğini ancak Türk İşaret Dili’nde paylaşarak anlatabilir, yaygınlaştırabiliriz.

Peki kadınların, toplumsal cinsiyet eşitliği temelli haklarını öğrenmeleri için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
-Bir kere interneti olan herkesin istediği zaman ulaşabileceği bir internet sitemiz var: www.sagirkadinhak.com. İl il gezip hem bu platformu tanıtıyor hem de özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği üzerinde derinleştiğimiz atölyeler düzenliyoruz.

Platformunuzda ne tür eğitimler yer alıyor?
-8 farklı başlıkta her biri ortalama 7 dakika olan 54 eğitim videosu var: Hukuk Kuralları, Şiddet ve Şiddetle Mücadele Yöntemleri, Temsil Hakkı, Ekonomik Haklar, Eğitim Hakkı, Cinsel Haklar, Evlilik ile ilgili Haklar ve Kadının Mücadelesi.


Borusan Sürdürülebilir Fayda Programı’na seçildiğinizi öğrenince ne hissettiniz?

-‘Yaşasın! Başladığımız iş, yarıda kalmayacak, devam ediyoruz’ dedik.

Borusan’la nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz?
-Platformu, içeriklerini ve en önemlisi ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ kavramını, farklı illerdeki farklı sağır ve işitme engelli kadınlara ulaştırmak için çalışıyoruz. Hem atölyeler düzenliyoruz hem de atölye katılımcılarının, platformun elçileri olması için teşvik mekanizmaları geliştiriyoruz. Borusan’ın desteği sadece daha çok sağır ve işitme engelli kadına ulaşmamızı sağlamadı. Projeyi genel kamuoyuna daha iyi anlatmamızı sağladı ki, bu projenin sürdürülebilirliği için çok kıymetli. Çünkü sürdürülebilirlik daha çok sağır ve işitme engelli kadına ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ kavramını anlatabilme ihtimali demek.

Bugüne kadar kaç kadının hayatına dokundunuz?
-5 ilde düzenlediğimiz atölyeler aracılığı ile 67 kadınla bir araya geldik. Yalnızca biz bir araya gelmiyoruz, sağır kadınların güçlenmesini de çok önemsiyoruz. Kadınların, bunu birbirlerine anlatması için elçi buluşmaları düzenlemelerini teşvik ediyoruz, şu ana kadar bir tane yaparak 11 kadına da platformdan bahsetme imkânı bulduk. sagirkadinhak.com web sitesine kaydolarak, faydalanan 252 kullanıcı var. Bugüne kadar 300’ü aşkın kadının hayatına dokunduğumuzu düşünüyoruz.

Bu röportajı okuyanların aklında kesinlikle kalması gereken şey nedir?
-Türkiye’deki tüm işitme engelli ve sağır kadınlar, toplumsal cinsiyet eşitliğiyle tanışana kadar buradayız. Bunun için bizimle birlikte yürüyecek, her iş birliğine varız. Çünkü birlikte güçlüyüz!

Yorum Bırak