Dansta Fırsat Eşitliği

Olumsuz haber okumaktan içimiz şişti di mi? İyi şeyler de duymak istiyoruzzz. Buyurun…

Bugün Toplum Gönüllüleri Vakfı ve URBAN Care iş birliği ile hayata geçirilen harika bir sosyal projeden söz etmek istiyorum. Adı: URBAN Care Young Talent Platform. #hayırlı#işbirliği Kısaca UYDP

Her yıl farklı sanat ve spor alanlarında, gençlerin hayallerine destek olmak amacıyla burs imkanı sağlamayı hedefleyen bir platform. 2024 için belirlenen tema DANS… DANSTA FIRSAT EŞİTLİĞİ!
Hedef, gençler arasında dans kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlamak, potansiyellerini ortaya çıkarmak veeeee uluslararası arenaya açılma yolculuklarında onlara eşlik etmek… Gençlere hayallerine giden yolda onlara köstek değil destek olmak istiyorlar!!! Nefis di mi? 
.
18-28 yaş arası gençler, farklı dans kategorilerinde platforma başvuru yapabilecekler. Kategoriler: Bale, sokak dansı, çağdaş-modern dans. Seçilenlere, Avrupa’nın önde gelen okullarında, dans kategorilerinde eğitim imkanı sunulacak. Uçak, konaklama, sosyal hayat, hatta vize dahil bir eğitim burs fonu, TOG Vakfı aracılığıyla sağlanacak.
.
Gençseniz, dans sizin de tutkunuza mutlaka başvurun! urbancaretalent.com sitesine glrin ve bütün detayları öğrenin.
.
Gençlerin imanı gevredi bu ülkede. Hayallerini gerçekleştirme yolunda sürekli engellerle karşılaşıyorlar ve destekler yetersiz! UYDP varlığı bu yüzden çok anlamlı buluyorum. Urban Care’i TOG’u ve bu güzel projede emeği geçen herkesi kutluyorum.
.
Peki hak kazanacak dansçıları kim seçecek? Çok değerli bir jüri var. Türkiye’de modern dansın önemli isimlerinden koreograf, yönetmen Beyhan Murphy, Urban Care’in kurucusu Selen Yorgun Tavit, Breaking Milli Takım Antrenörü eğitmen dansçı Aydan Uysal, TOG Vakfı Genel Müdürü Ayşe Kırımlı, dansçı koreograf Duygu Etikan, koreograf yönetmen Korhan Başaran ve bale dansçısı eğitmen Melih Mertel. Platformun koordinatörlüğünü de dans ve hareket terapisti Ekin Bernay yürütüyor.
.
İlk bölümde konuklarım Selen Yorgun Tavit ve Ayşe Kırımlı. Program kapsamında afet bölgesinde yer alan destek merkezlerinde dans atölyeleri de gerçekleştirecekler… Bravoo… Bravooo.. @urbancaretr @togvakfi #hayırlı #işbirliği #danstafırsateşitliği 

HUZURLARINIZDA SELEN YORGUN TAVİT


O bir kadın girişimci. 10 yıl önce, 25 yaşındayken kuruyor URBAN Care’i. Eski profesyonel bir voleybolcu Selen. Milli takıma seçildiği gün, bir sakatlık yaşıyor ve spor hayatı bitiyor. Diyor ki: “O süreçte yaşadığım hayal kırıklıkları ve kırgınlıklar benim için itici güç oldu, yerden daha yükseğe ilerlememi sağladı!”

Heyecanlı, tutkulu ve cesur bir kadın. Kanada’da, pazarlama ve iş geliştirme okuyor; dönünce de, girişimci ruhuyla aile bağlarının gücünü harmanlayarak URBAN Care yolculuğuna çıkıyor. İlk günden beri marka gücünü, gençlerden ve kadınlardan alıyor. 10. yıllarını kutlarken şöyle diyor: “Dünya devleriyle kendi pazarlarında başa baş rekabet eden, katma değerli bir Türk markası olma hedefimize ulaştık. Her geçen dönem, üzerine koyarak yeni hedefler belirleyerek ilerliyoruz. Ama bir kadın girişimci bir anne olarak daha yürüyecek çok yolum var.”
Bugün gelinen noktada, 40’a yakın ülkeye ihracat yapıyorlar. Selen’in hikayesi, hayallerinin peşinden gitmenin, asla pes etmemenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Şimdi de Care Young Talent Platformu’yla gençlerin hayallerini gerçekleştirmek için kolları sıvamış durumdalar. Gerisini röportajda okuyun…

ÜLKEMİZDE DANS KÜLTÜRÜNÜN YAYGINLAŞTIIRILMASINA KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ

URBAN Care Young Talent Platformu nedir?
-Gençlere, hayallerini gerçekleştirme fırsatı sunan bir platform. Biz, tüm gücünü gençlerden ve kadınlardan alan, her zaman önceliği insan, doğa, hayvana saygı olan bir saç bakım markasıyız. Markayı kurduğumuz ilk günden beri hedefimiz, geleceğe ve insana değer katan bir marka olarak anılmak. Sanatın, sporun, sosyal hayatın tüm renklerini içinde barındıran genç bir markayız. Kuruluşumuzun 10. yılında, marka karakteriyle uyumlu olarak, gençlerle aramızdaki bağı daha da güçlendirmek, onlara ilham vermek için Toplum Gönüllüleri Vakfı-TOG’un iş birliğiyle, URBAN Care Young Talent Platformu’nu #hayırlı#işbirliği hayata geçirdik. Bu platformla her yıl, farklı bir konu başlığı seçerek gençlere hayallerini gerçekleştirmeleri için bir fon kaynağı sunabilmeyi hedefliyoruz.

Bu seneki odak noktanız ne?
-Dans! 2024’te ülkemizde dans kültürünün yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak istiyoruz.

HEDEFİMİZ DANSTA FIRSAT EŞİTLİĞİ

Harika! Tam olarak ne yapacaksınız?
-Gençler arasından potansiyel dansçıları ortaya çıkarma, onlara fırsat tanıma ve dünyaya açılma yolculuklarına eşlik etme hedefiyle yola çıktık. Çok heyecanlıyız. Gençlerin hayallerini ileri taşıma yolculuğunda, güçlü bir bağ olacağımıza inanıyoruz. İnanmıyoruz aslında, eminiz!

Hikayenin temelini, “Dansta fırsat eşitliği” oluşturuyor anladığım kadarıyla…
-Aynen öyle! Katılımcıların ufuklarını açarak, dans kariyerlerini inşa etmeleri için yurt dışı eğitim fırsatı sunacağız. Aynı zamanda, yılın ilerleyen kısımlarında da farklı burs olanakları sunmayı hedefliyoruz. Sanat yönetmeni, koreograf, eğitmen Beyhan Murphy’nin başkanlığını yaptığı Danışma Kurulumuz ve sanatçı, dans ve hareket terapisti Ekin Bernay’ın koordinatörlüğünde, büyük titizlikle çalışmalar sürüyor. Ayrıca Ekin Bernay, seçici kurul üyeleri ve eğitim sağlanan gençlerle birlikte, Anadolu’nun farklı köşelerinde ve özellikle afet bölgesinde yer alan TOG Destek Merkezleri’nde gönüllü olarak URBAN Care Dans Atölyeleri gerçekleştirmeyi hayal ediyoruz.

ÇAĞDAŞ-MODERN VE SOKAK DANSI KATEGORİLERİNE 18-28 BALE KATEGORİSİNE 16-20 YAŞ ARASINDAKİ DANSÇILAR BAŞVURABİLİYOR

Dans kategorileriniz ne?
-Bale, Çağdaş-Modern Dans ve Sokak Dansı. Ama bu dans kategorilerinin tüm alt branşları projeye dahil.

Peki bu röportajı okuyup, bu programdan faydalanmak isteyenler ne yapacak? Nereye başvuracak?
-www.urbancaretalent.com’a. Bütün detaylar sitede yazıyor. Ana sayfada yer alan ‘Şimdi Başvur’ bölümü ile alınacaklar. Ön elemenin ardından final değerlendirmesi fiziksel olarak gerçekleştirilecek. Fiziki elemeler sonucunda hak kazanan dansçılar, bu haklarından yaz döneminde yararlanacaklar.

Bir yaş sınırı var mı?
-Var. Gençleri kapsayan bir program olduğu için, çağdaş-modern ve sokak dansı kategorilerine 18-28, bale kategorisine 16-20 yaş arasındaki dansçılar başvurabiliyor.

SEÇİLEN DANSÇILARA AVRUPA’NIN ÖNDE GELEN OKULLARINDA DANS EĞİTİMİ HAKKI SUNULACAK… ULAŞIM, KONAKLAMA, VİZE DAHİL


Hak kazanan dansçılara, Avrupa’nın önde gelen okullarında dans eğitim hakkı sunacağınızı söylüyorsunuz. Ulaşım, eğitim, konaklama size ait. Hatta, vizelerini bile siz alacakmışsınız…

-Evet. Biz onların üzerinden tüm bu yükleri almak istiyoruz. Onlar, sadece dansa odaklansınlar. Bunun için okullarla iletişim halindeyiz. Ayrıca bu projedeki yol arkadaşımız TOG’un bu konuda engin bir deneyimi var. Hep birlikte başaracağımıza inanıyorum. Amacımız, bu gençlere, eğitim süreci boyunca, sosyal olarak da en iyi deneyimi yaşatmak…

Peki kafanızda belirlediğiniz bir sayı var mı? Kaç gence eğitim fırsatı vereceksiniz?
– Her bir dans kategorisinden 15 gence bu eğitim fırsatını verebilmek hedefiyle yola çıktık. İlerleyen dönemlerde yeni olanaklar da sağlayacağız. 50’ler 100 olsun diye var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

HAYALİMİZ GENÇ TÜRK DANSÇILARININ ULUSLARARASI PLATFORMDA BAŞARILI OLMALARI

Bu platformu kurma fikrini hayata geçirme sürecinde sizi en çok ne motive etti?
-Çevremizdeki muhteşem yetenekli, azimli, pırıl pırıl gençler! Ve onların gözlerindeki ışıltı! Son reklam kampanyamız ‘Bağlarımızla Güçlüyüz!’ün çekiminde, bizimle olan 18 değerli genç dansçının hikayeleri, yaşadıkları tüm zorluklara rağmen içlerindeki azim ve tutku beni çok etkiledi. O kadar saf, tutkulu ve iştahlılar ki… Onlara fırsat eşitliği tanındığında, yurt dışındaki birçok akranlarından çok daha iyi yerlere gelecek yetenekler olduklarına inanıyorum. Şöyle bir hayalim var; genç Türk dansçılarının uluslararası platformda başarılı olmaları, dünyanın en önemli sahnelerinde sanatlarını icra ederek büyük kitlelere ulaşmaları, başka gençlere de ilham kaynağı olmaları. Neden başarmayalım?

Türkiye’deki gençlerin sanat ve kültür alanında daha fazla fırsata erişimini sağlamak için toplum ve hükümet ne gibi adımlar atmalı?
-Hükümetin harekete geçmesi için, toplumun daha talepkar olması şart. Yöneticileri bu alanlarda yeni stratejiler geliştirmeye zorlamalıyız. Tabii bunun için de toplumda bir farkındalık oluşması gerekiyor. Bu noktada, bizim gibi şirketlere ve sivil toplum kuruluşlarına görev düşüyor. Kamu kurumları, bu alanda faaliyet gösteren STK’lar, sanat ve iş dünyası arasındaki diyalog güçlendirilmeli.

TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI BAŞKANI AYŞE KIRIMLI:
GENÇLERİN DEĞİŞİMİ YARATACAK GÜCÜ VE POTANSİYELİ OLDUĞUNA İNANIYORUZ


YETER Kİ DESTEKLENSİNLER!

URBAN Care Young Talent Platformu’yla gençlere sunduğunuz yurt dışı eğitim imkanlarının, gençlerin kariyerlerini nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?
-Gençlerin, potansiyellerini keşfetmesi çok kıymetli. Biz Toplum Gönüllüleri Vakfı olarak, gençlerin, değişimi yaratacak gücü ve potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Yeter ki desteklensinler! Biz 2002’den bu yana, gençlerin hayallerini gerçekleştirmelerine olanak sağlamak için varız. Kurulduğumuz günden beri gerçekleştirdiğimiz projelerde, farklı kültürleri görüp deneyimleyen ve buradan edindiği tecrübeyi, yereline aktaran gençlerin yarattığı değişimin çok güçlü olduğuna tanık olduk. Gençler, yurt içi veya yurt dışı, hareket ettikçe, kendilerini geliştiriyor, yerelde akranlarına deneyim aktarımı yaptıklarında ise bu gelişim çarpan etkisiyle büyüyor. Dolayısıyla, YTP ile sağlanacak yurt dışı eğitim imkanları da gençlerin hem dans kariyerlerine hem kişisel gelişimlerine, hem de başka gençlerin deneyimlerine önemli katkı sağlayacaktır.

İlham alan ve bu ilhamı hayata geçirebilecek fırsatı bulan gençlerin neler yapabileceğinin gerçekten sınırı yok!

Peki afet bölgelerindeki gençler ve kadınlar için düzenleyeceğiniz dans atölyeleri, onların hayatlarında sizce nasıl bir etki yaratacak?
-Afet bölgesi, alışılmışın çok dışında dinamiklere sahip. Afet öncesi, günlük rutinlerinde sanat aktivitelerine çok fazla vakit ayıramamış gençler ve kadınlar, Destek Merkezleri’mizdeki aktivitelere katıldıklarında çok farklı duygularla doluyorlar. Bu aktiviteler, onlara yeni bir nefes olmanın yanında, kendilerini yeniden keşfetmelerini, sınırlarını aşıp bunu etraflarına umut olarak yaymalarını sağlıyor. 30’larının sonunda bir kadının resim yapabildiğini keşfettiği ana tanık olmak, bu umudu büyütmek için daha fazla çalışmamız için, bizleri de motive ediyor. Dans da şüphesiz buna benzer bir etki yaratacak.

İLHAM ALAN VE BU İLHAMI HAYATA GEÇİREBİLECEK FIRSATI BULAN GENÇLERİN NELER YAPABİLECEĞİNİN SINIRI YOK.

HEP BİRLİKTE BU MUHTEŞEM ETKİYİ DENEYİMLEYECEĞİZ!


Dans ve sanatın, toplumsal iyileşme ve bireysel gelişimde nasıl bir rol oynadığını düşünüyorsunuz?

-Dans ve sanatın, muhteşem bir dönüştürücü etkisi var. Bu etkinin başında özgüven geliyor. Bireylerin, yeni bir şeyi yapabileceklerini kendilerine kanıtlamaları, hayatlarında atacakları yeni adımlarda daha cesur ve kararlı olmalarını sağlıyor. Ayrıca iletişim kurma yeteneklerine de çok olumlu katkı sağlıyor. Bu yeni tecrübenin, salt bireysel çabadan ziyade, bir toplulukla birlikte olması; bir arada hareket etme, birbirinden güç alma ve destek olma gibi dönüştürücü etkileri de ortaya çıkarıyor. Bu şekilde bireysel gelişme, toplumsal gelişmeye de kapı açıyor. Paydaşı olduğumuz tüm projelerde, sosyal etki ölçümlemesi ve sürdürülebilirlik bizim için en önemli kriterlerden biri. Paydaşlarımızla birlikte yarattığımız etkinin gücü ortaya çıktıkça da sürdürülebilirlik aslında kendi kendine gelişiyor. Bu nedenle, Urban Care ile birlikteliğimizin bir yıldan daha uzun bir süreye yayılma potansiyeli mevcut. Etkiyi büyütmek için el birliğiyle ilerleyeceğiz. #hayırlı#işbirliği

Yorum Bırak