Rehber Köpekler’in en büyük destekçiyiz 7 yıldır bu iyilik hareketini sürdürüyoruz!

Rehber köpeklere gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ederim.

Onlar görme engelli bireylerin güvenli ve bağımsız şekilde yaşamalarına imkân veriyor, onlara özgürlük alanı açıyor. Rehber köpeklerin sayılarının artması için gönüllü bakıcı aile dahil pek çok desteğe ihtiyaçları var.

Nestlé Purina PetCare de Rehber Köpekler Derneği’nin 7 yıldır en büyük destekçisi. Derneğin hem mama sponsoru hem de farklı pek çok konuda her zaman yanlarında. Hatta mezuniyet törenlerinde de rehber köpekleri yalnız bırakmıyorlar.

Çok anlamlı bulduğum sosyal desteği Nestlé Purina PetCare Türkiye Genel Müdürü Ayça Erkol’la da konuştuk.

“Biz, patili dostlarımızla bir arada çok daha iyi olduğumuza inanıyoruz. Bu bakış açısıyla hem dostlarımızın hem de bizim hayatımızı iyileştirecek ve güzelleştirecek adımlar atıyoruz” diyor @aycaerkol ve ekliyor “Derneğe yapılan başvurulara göre, şu an için rehber köpek bekleyen 300 civarında görme engelli birey bulunuyor. Çok daha fazla rehber köpeğin yetiştirilmesine ihtiyaç var.”

PATİLİ DOSTLARIMIZLA BİR ARADA ÇOK DAHA İYİ OLDUĞUMUZA İNANIYORUZ

Kutlarım! Rehber Köpekler Derneği’nin en büyük destekçilerinden birisiniz…
-Çok teşekkürler. Evet, ne mutlu bize ki, öyleyiz. Biz,patili dostlarımızla bir arada çok daha iyi olduğumuza inanıyoruz. Bu bakış açısıyla hem dostlarımızın hem de bizim hayatımızı iyileştirecek ve güzelleştirecek adımlar atıyoruz. Bizim de en gurur duyduğumuz sosyal projelerimizden biri.

Dernekle yolunuz ne zaman kesişti?
-2015’te. Yani 7 yıldır bu iyilik hareketini sürdürüyoruz! Hem görme engelli bireylerin yaşamına hem de can dostlarımızın hayatına dokunmak, dokunmakla kalmayıp, hayatlarda kalıcı bir değişim yaratmak bizi çok çok mutlu ediyor.

REHBER KÖPEKLER GÖRME ENGELLİ BİREYLERİN GÜVENLİ VE BAĞIMSIZ ŞEKİLDE YAŞAMALARINA İMKÂN VERİYOR, ONLARA ÖZGÜRLÜK ALANI AÇIYOR

Rehber köpekler, sizin için neden bu kadar önemli?
– Çünkü bu özel eğitimli dostlarımız, engelli bireylerin hayatlarını birçok alanda kolaylaştırıyor. Engelli bireylerin gözü, kulağı ve her şeyi oluyorlar. Onlara hayran olmamak mümkün değil. Biz de görme engellilerin hayatını değiştirme gücüne sahip, bu güzel dostların beslenmesinden sorumluyuz. Onların uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için çalışıyoruz. Bir rehber köpek eğitimi, ortalama 2 yıl sürüyor. Bu uzun ve kapsamlı eğitimin ardından, görme engelli bireylere yaşamın her alanında eşlik ediyorlar. Onların güvenli ve bağımsız şekilde yaşamalarına imkân veriyor, onlara özgürlük alanı açıyorlar. Yani yaşam kalitelerini belirgin ve gözle görülür şekilde artırmaya yardımcı oluyorlar.

ENGELLİLERİ ANLAMANIN EN ÖNEMLİ YOLU EMPATİ KURMAKTAN GEÇİYOR

Rehber Köpekler Derneği’ne mama dışında başka ne tür desteklerde bulunuyorsunuz?
– Engellileri anlamanın en önemli yolu, empati kurmaktan geçiyor. Bu yaklaşımla, 2020’de birlikte hayata geçirdiğimiz bir de “Karanlıkta Diyalog Müzesi” çalışmamız var. Görme engellilerin dünyasını yakından hissedebilmek için tamamen karanlık bir ortamda katılımcılara bir deneyim yaşattık. Görme engellilerin hayatındaki zorlukları gösterdiğimiz bu deneyimle amacımız, engelli bireylerin dünyasına ışık tutarak kamuoyunda bir farkındalık hareketi yaratmaktı. Ayrıca yıl boyunca yaptıkları çalışmalara da çeşitli destekler sağlayarak, derneğin faaliyetlerini kesintisiz şekilde sürdürebilmesine katkı sağlıyoruz.


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın son verilerine göre, bugün Türkiye’de 1 buçuk milyona yakın görme engelli birey bulunuyor. Ama sadece 7 rehber köpek…
– Evet.. Hep birlikte bu sayıyı artırarak daha fazla görme engelli bireyin hayatına ışık olmak istiyoruz, bu sebeple her fırsatta, tüm iletişim çalışmalarımızda Rehber Köpekler Derneği’ni duyurmaya çalışıyoruz. Derneğe yapılan başvurulara göre, şu an için rehber köpek bekleyen 300 civarında görme engelli birey bulunuyor. Çok daha fazla rehber köpeğin yetiştirilmesine ihtiyaç var.

REHBER KÖPEKLER GÖRME ENGELLİ BİREYLERE ÜCRETSİZ OLARAK SAHİPLENDİRİLİYOR

Her görme engelli bir rehber köpeğe sahip olabilir mi?
-Yüzde 90 oranında görme kaybının olma koşulu bulunuyor. Sonra eğitimini tamamlamış rehber köpeklerle görme engelli birey buluşturuluyor ve kendisine en uygun olan köpekle eşleştiriliyor. Bir aylık bir eğitim dönemi sonunda da birbirlerine uyum sağladıkları takdirde, hayatlarına beraber devam ediyorlar. Ayrıca, rehber köpekler, görme engelli bireylere ücretsiz olarak sahiplendiriliyor.

Rehber köpekleri, mezuniyet törenlerinde de yalnız bırakmıyormuşsunuz…
-Evet. Elimizden geldiğince köpek dostlarımızın mutluluğunu her an paylaşıyor ve hissediyoruz. Biliyoruz ki, mezun olan her bir dostumuz, yaşamı boyunca sürdüreceği zor ama bir o kadar da gururlu bir göreve adım atacak. Yaptığımız iyiliğin bir yaşamı değiştirecek kadar güçlü bir etki yaratması, hepimizi çok gururlandırıyor.

TOPLAMDA 50 TON KEDİ VE KÖPEK MAMASI BAĞIŞLADIK

Purina, 2022 yılı içerisinde patili dostlarımız için toplam ne kadar mama bağışladı?
-Toplamda 50 ton kedi ve köpek maması bağışladık. Biz, dünyamızın dört ayaklı dostlarımızla daha güzel ve neşeli olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden onları “aileden biri” olarak görüyoruz. Bu sebeple tüm yaşam alanlarımızda, onlarsız bir an bile geçirmiyoruz.
Hatta şirket içerisinde sokak hayvanlarını korumak ve onlara yardım etmek için “Beni Sahiplen – Adopt Me” adında bir platform oluşturduk. Bu platform sayesinde, Adopt Me/Beni Sahiplen başlığıyla özel duyurular hazırlayarak, tüm çalışanlarımızla paylaşıyor, dostlarımıza yeni yuvalar buluyoruz. Ben de bu sayede bir kedi sahiplendim.

Gelelim sokaktaki ve barınaklardaki hayvanların barınma, beslenme ve sağlık gibi sorunlarına dikkat çekmek amacıyla yürüttüğünüz diğer uzun soluklu sosyal sorumluluk projelerine…
– Barınma merkezi kurucuları, veteriner hekim, akademisyen, dernek üyeleri ve girişimciler gibi birçok farklı paydaşın desteğiyle hayata geçen “Canımız Sokakta”yla sokaktaki patili dostlarımızın sorunlarına dikkat çekerek, onların yaşam koşullarını iyileştirmek için ortak çözümler ürettik. Yüzlerce minik hayvansevere de farkındalık eğitimi sağladığımız projeyle, ilkokul öğrencileriyle toplanan mavi kapaklar, sokak hayvanları için mama kabına dönüştürüldü. 2015 yılından bu yana sürdürdüğümüz diğer iyilik hareketimiz olan #SenDePatile kapsamında, hayata geçirdiğimiz dijital aktivasyonlarla, şimdiye kadar binlerce takipçimizin katımıyla on binlerce patili dostumuza ulaşarak, 8 yılda 124 ton mama bağışı yaptık. “Dostum Ofiste” projesiyle de her ay belirli çalışanlarımızın evcil hayvanlarıyla ofise gelmesini destekliyoruz.

FELÇLİ HAYVANLARA DİKKAT ÇEKMEK İSTEDİK YÜRÜTEÇ DESTEĞİ SAĞLADIK

Engelli hayvanlara yürüteç kampanyası da yaptınız diye hatırlıyorum…
-Evet. 2018 yılındaki #SenDePatile kampanyamızın bir parçası olarak, Twitter’da #SenDePatile etiketiyle yapılan paylaşımlar kapsamında, 3 farklı barınakta yaşayan minik dostlarımız için yürüteç desteği sağladık. Barınaklardaki felçli hayvanlara dikkat çekmek istedik ve hayvanseverlerin katılımıyla bu çalışmamız büyük bir iyilik hareketine dönüştü.

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAKİ 12 OKULDA, 1.800 ÖĞRENCİYE ULAŞARAK PATİ SEVGİSİNİ GENÇ NESİLLERE AKTARDIK

Siz aynı zamanda ilkokul çağındaki çocuklara, evcil hayvanların yaşam haklarına saygı konusunda eğitim veriyorsunuz. Neler öğretiyorsunuz?
-Evet. Impact Hub İstanbul ve Circular Mind iş birliğiyle gerçekleştirilen ve üç farklı fazdan oluşan “Canımız Sokakta” projesi kapsamında, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Yalçın öncülüğünde, çocuklara eğitimler veriyoruz. Evcil hayvanların bakımı, davranışları ve sokak hayvanlarına nasıl yaklaşılması gerektiği gibi konularda, farkındalıklarını artırmaya gayret ediyoruz. Hayvanseverliğin, erken yaşta başladığının farkındayız. Bu yüzden “21. Yüzyılın Minik Kahramanları’’ olarak gördüğümüz bu çocukların, iyilik yapma gücünden cesaret alarak farkındalık hareketlerimizi sürdüreceğiz. Şimdiye kadar Türkiye’nin dört bir yanındaki 12 okulda, toplamda 1.800 öğrenciye ulaşarak, “pati sevgisi”ni genç nesillere aktardık.

Yorum Bırak

fourteen − one =