Online cuma namazı

O, benim Selman Hocam… Hepimizin Selman Hocası… Eğitimci yazar, Dr. Selman Okumuş. Aynı zamanda Dünya Ezbere Kur’an Okuma birincisi bir hafız. Şu aralar müthiş bir şey yapıyor. Geçen Cuma ilk kez, online cuma namazı kıldırdı. Evde olduğu için camiye gidemeyenlere… Bence harika bi hizmet. Ayrıca teşvik.

Hocam bir tanedir. İki kere onunla umreye gittim. Kutsal toprakları ondan dinledim. Merak ettiğim her şeyi sordum ve inanılmaz etkilendim. Bu online cuma namazı hizmetinden de çok etkilendim. Gerçekten de 2020 yılında, her türlü ihtiyacımıza online ulaşabilirken, maneviyat ve iç huzura neden böyle ulaşamayalım? Ama tabii ki bu şartlar için geçerli, camiler açılınca, ibadet yerleri yine orası olacak. Hocamı mutlaka takip edin, sosyal medyada inanılmaz aktif, Ramazan’da da 3 dilde mukabele okuyacak. Herkesin Kur’an’ı baştan sona hem dinlemesine hem de okumasına vesile olacak. İşte böyle. Hepinize güzel pazarlar…

DİNİMİZ, “KOLAYLAŞTIRIN, ZORLAŞTIRMAYIN” DER! BEN DE EVLERİNDE İBADET EDENLERİN HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRMAK İSTEDİM

“Online Cuma namazı” nereden, nasıl aklınıza geldi?
-Ne yazık ki bu Corona virüsü, tüm dünyayı olduğu gibi, ülkemizi de tehdit ediyor. İster istemez endişelerimiz de artıyor. İşte ben de Müslüman kardeşlerimizi, bir nebze olsun rahatlatabilmek istedim. İslam, hayatın korunmasına yönelik bulaşıcı hastalık durumunda, insanların evlerinde ibadet edebilmelerine izin veriyor. Ben de bu doğrultuda destek olmak istedim.

Ne güzel düşünmüşsünüz! Peki, hiç “Tepki çekerim” diye geçti mi aklınızdan…
-Valla, bu salgın, Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel bir salgın, yani “pandemi” olarak ilan edildi. Henüz tedavisi bulunmayan bir hastalıkla mücadele ediyoruz. İnsanlara bu hizmeti sunmak, sorumluluğumun bir parçası gibi geldi. Ve açıkçası, gelebilecek tepkilerden daha ağır bastı. Hafızlık, ilahiyat ve dini ihtisas eğitimi almış birisi olarak tüm dünyanın içinde bulunduğu bu olağanüstü şartlar, beni online yayına mecbur bıraktı. Ben bu zorlu sürece severek, isteyerek katkı sağlamak istedim.

Hiç tedirginlik hissetmediniz yani…
-Yoo hayır. Dinimiz, “Kolaylaştırın, zorlaştırmayın” der. Ben de bu yüzden tedirginlik hissetmedim. Aksine, zor zamanlarda insanlara destek olmaya çalışmak beni mutlu eder.

HER TÜRLÜ İHTİYACIMIZA ONLİNE ULAŞABİLİRKEN MANEVİYAT VE İÇ HUZURA NEDEN ULAŞAMAYALIM?

“Namazın online’ı olur mu?” diyenlere cevabınız nedir?
-2020 yılında her türlü ihtiyacımıza online ulaşabilirken, en çok ihtiyacımız olan maneviyat ve iç huzura neden ulaşamayalım? Çaba göstermek bizim görevimiz, takdir ise yüce Allah’ın.

Siz, nasıl bir ruh halinde oluyorsunuz kıldırırken? Teknoloji sanki insanın duygularını uyaran bir şey değil. O duyguyu korumayı nasıl başarıyorsunuz?
-O duygu, benim kalbimde, ruhumda, gönlümde, özümde, sözümde… Hiçbir zaman kaybetmedim.

Meditasyona indirgenmiyor mu namaz? Yoksa zaten namaz da meditasyonların anası mı?
-Allah sevgisi, gönülden yapılan niyet, ibadet, iyilik ve Allah’a teslimiyetten daha huzur verici ve etkili ne olabilir ki iç dünyamız için?

iPad’ten mi canlı bağlanıyorsunuz?
-Yoo hayır, cep telefonumdan.

“HAYATIMDA İLK KEZ CUMA NAMAZI KILDIM” DİYEN HANIMEFENDİLER VE “ALLAH RAZI OLSUN HOCAM!” DİYEN HERKES BAŞIMIZIN TACI

Siz kimlerin dahil olabildiğini görebiliyor musunuz?
-Toplum olarak bu süreçte, üzülerek ifade etmeliyim ki, daha çok içimize dönüyoruz. Duygularımızı daha yoğun yaşıyoruz. Ben de her zamankine göre, insanların duygu ve kaygılarını daha da derinden hissediyorum. Hoca, zaten arkasında duran cemaatin, tüm hissiyatını ve sorumluluğunu üzerine alan kişidir. Ben de arkamda, namazını kılmaya niyet eden kadın, erkek, çocuk herkesin uyduğu kişi olmaya niyet ettim ve öyle durdum.

Kaç kişi katılmış, namazı sizinle kılmış geçen Cuma Hocam?
-Öncesinde çok duyurmamış olmama rağmen bu ilk Cuma’da bile katılım oldukça yüksekti. Ailelerin de katılmasına vesile olmak beni mutlu etti. Ramazan’da ibadetlerimiz çoğaldığı için iştirakin daha da artacağına şüphem yok.

En çok hangi yorumlar sizi etkiledi?
-“Hayatımda ilk kez Cuma namazı kıldım”” diyen hanımefendiler ve “Allah razı olsun hocam!” diyen herkes başımızın tacı.

TEPKİLER HARİKAYDI!

Hutbeyi de okuyor musunuz?
-Elbette. Cuma namazının bölünmez bir parçası olan hutbenin okunması, insanlara aydınlık bir yol çizmesi yönünden çok önemli. Bu bilinçle hareket etmenin verdiği sorumlulukla ben de hutbeyi okuyorum.

Diyanetin onayı var mı?
-İnsanların manevi dünyasına, iç huzuruna destek olabilmek için başlattığım bu sürecin, olumsuz bir durumla nitelendirilemeyeceğini ve duaya vesile olacağını ümit ediyorum Allah’ın izniyle…

Siz, teknolojinin geldiği noktayı anlatabilmek için, “Günümüzde her işimizi online yapabiliyoruz, neden online ibadet olmasın!” diyorsunuz. Bu görüş rağbet görüyor mu?
-Gelen taleplere ve yorumlara bakılırsa görüyor, hem de çok…

Peki, namaz bittikten sonra nasıl tepkiler aldınız?
-Çok olumlu… Harikaydı insanların tepkileri.

En çok coşkuyu kim gösterdi? Kadınlar, erkekler, çocuklar…
-O gün hayatında ilk defa Cuma namazını evlerinde aileleriyle, eşleriyle, çocuklarıyla kılan herkes.

LÜZUMU HALİNDE HER YERDE İMAMLIK VAZİFEMİ İFA EDEBİLİRİM, EDİYORUM
İmam olarak siz, cemaatle duygusal bir bağlantı kurarsınız normalde… Caminin kendisi, mimarisi, atmosferi, içindeki yüzlerce kişi, onların aynı anda hareket etmesi, ortaya çıkan duygu birliği…Tüm bunlar, online’da yok. Peki, online’da nasıl bir duygu bütünlüğü, alışverişi, akışı söz konusu olabiliyor?
-İmamlık, üzerinize giydiğiniz öyle bir elbise ki, onu sadece camide, cemaatin önünde değil, hayatınızın her adımında korumalı ve hassasiyet göstermelisiniz. Ben de bu bilinçle yoluma devam ettiğim için, cemaatle aynı çatı altında olmasam da o duyguyu ve hazzı, gönlümün en derinlerinde her an hissediyorum ve yaşatmaya çalışıyorum. Lüzumu halinde her yerde imamlık vazifemi ifa edebilirim, ediyorum.

CORONA, İNSANOĞLUNUN DOĞAYA, VE EVRENE BİLİNÇLİ YA DA BİLİNÇSİZ VERDİĞİ ZARARIN KARŞILIĞI

Kimi, “kıyamet”in geldiğini düşünüyor. Sizce gelen o mu? Tüm bu gelişmeler, insanlığa bir uyarı mı?
-Her şeyin emrine verildiği insanoğlunun; insanlara, doğaya, hayvanlara ve evrene, bilinçli ya da bilinçsiz verdiği zararın karşılığı diye düşünüyorum. Kıyametin kopması bilgisi Allah’ın katındadır. Hatalarımız için özür dilemek, nimetler için teşekkür etmek gerekir.

SÜREÇ TAMAMLANDIĞINDA CAMİLERDE BULUŞMAK DİLEĞİYLE

“Online namaz” yaygınlaşır mı?
-Bu süreçte ihtiyaç doğrultusunda, evet. Ancak süreç tamamlandığında camilerde buluşmak dileğiyle…

Bu çağda hala kadın imamların, namaz kıldıramaması tuhaf değil mi?
-İslam Hukuk geleneğinde, “Kadın, kadınlara imamlık yapabilir!” görüşü sunulur. Ama erkeklerin olduğu, yerde imam mutlaka erkeklerden seçilir. Hz. Peygamberin uygulaması böyledir.

Peki, kadınların cenaze namazına alınmaması…
-Tabii ki cenaze namazı kılabilirler. Hatırlarsanız, umredeyken hem Mekke’de hem de Medine’de cenaze namazlarını, kadın- erkek herkes eda ediyordu.

ONLİNE EĞİTİMLE HAFIZLAR DA YETİŞTİRİYORUZ

Aynı anda “online söyleşiler” gerçekleştiriyorsunuz. “Online Kur’an dersleri” de veriyor musunuz?
-Evet, online söyleşiler yapıyorum. Değerli habercilerimizin programlarına katılıyorum. Amacım, haftalardır, evlerinden dışarı çıkamayan insanımızın, manevi dünyasını bir nebze de olsa ferahlatabilmek. Eğitime gelince, şu anda neredeyse, tüm dünyada online eğitim yapılmakta. Ben de 2017’den beri online dersler veriyorum. İstanbul dışından öğrencilerim de faydalanabilsin, insanların zamanı trafikte geçmesin, eğitime, kolaylıkla ulaşabilsinler diye böyle bir program hazırladım. Verimli geçiyor, hafızlarımız yetişiyor.

Sizi, din anlatma konusunda diğer hocalardan farklı kılan modernliğiniz. Bunu nasıl başarıyorsunuz?
-Din, dünyadaki yaşam yolculuğunda, “doğru insan” olabilmeyi öğreten bir rehber. Dolayısıyla, bunun 7’den 70’e herkes tarafından kolaylıkla idrak edilebilmesi ve farkındalık kazanılabilmesi için çok açık ve anlaşılır bir şekilde ifade edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Dinleyenlerin aklındaki soru işaretlerini giderebilmek, dinimizin bize sunduğu iyiliklere ve güzelliklere erişebilmelerini sağlamak adına teşvik etmeye çalışıyorum.

RAMAZAN’DA DA 3 DİLDE MUKABELE OKUYACAĞIM

Sizin yaptığınız bu güzel etkinlikleri takip etmek isteyenler yayınlarınıza nereden ulaşabilirler?
-Instagram hesabımdan ve Youtube kanalımdan. Ramazan’da da mukabeleyi üç dilde sunacağım duasını da üç dilde yapacağım. Tüm dünyaya Kur’an’ın sesini ulaştırmak istiyorum. Herkesin Kur’an’ı baştan sona hem dinlemesine hem de okumasına vesile olacağız inşallah. Allah kabul buyursun. Ayrıca Ramazan boyunca dualar, ilahiler, kasideler, Kur’an tilavetleri ve kısa sohbetlerimiz de devam edecek. Herkesi bekleriz.

RABBİMİZ, CORONA VİÜRÜSTEN TÜM İNSANLIĞI KURTARSIN!

Hocam, son olarak ne eklemek istersiniz?
-Rabbimiz, Corona virüsten tüm insanlığı kurtarsın. Ülkemiz ve dünya insanlığına geçmiş olsun. Herkese şifa dileklerimi sunuyorum. Önceki günlerimizden daha güzel günlere kavuşalım inşallah. Bu vesileyle, herkesin Ramazan ayını tebrik ediyorum. Herkese bolca hayır yapmayı, temiz kalmayı ve Kur’an ayı Ramazan’ı şeriften bolca istifade etmeyi diliyorum.

Yorum

  1. Hocaefendi hac ve umreye de online olarak götürüverse ya. Ne gerek var o kadar zahmet çekip buradan Suudi Arabistan’a gitmeye. Bilgisayarınızın başında hac ve umremizi de yapalım. Dinimiz nasıl olsa kolaylık dini. Rabbimiz de kolaylaştırın buyuruyor. Buna öncülük etmeli kesinlikle. Çok dua alır.

Yorum Bırak