Huzurlarınızda Türkiye’nin ödüllü girişimci kadınları

Bugün ilham veren bir haberle karşınızdayım: Ekonominin gelişimi, çeşitlilikten geçiyor. Girişimciliğin, toplumu dönüştürücü bir gücü bulunuyor. Dünya Girişimcilik Platformu’nun araştırmasına göre, girişimciliğe değer veren ve uygulayan ülkeler, ekonomik açıdan büyüyor. Girişimciliğin, istihdam yaratması, ekonominin büyümesi, toplumun refahını yükseltmesi gibi etkileri bulunuyor. Kadın girişimciler de, ülkelerin kalkınması için olmazsa olmaz!!!

Kadın girişimciler, cesaretleriyle, başarılarıyla, başka kadınlara da ilham veriyor. Öyküsü karanlıkla kalan kadınlara ışık tutuyor. O yüzden onlara destek verilmesi ve hikayelerinin paylaşılması çok çok önemli. Garanti BBVA #hayırlı#işbirliği 17 yıldır Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Ekonomist Dergisi iş birliğiyle çok değerli bir işe imza atıyor. ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nı düzenliyor. 17 yılda, 45 binden fazla başvuru olmuş, çok etkilendim bu sayıyı duyduğumda…

Aysun Aktaş Akdoğan, Ayşegül Abacı, Hande Çilingir, Gamze Cizreli, Ebru Baybara Demir gibi başarılarıyla ülkemize gurur yaşatan pek çok kadın girişimcinin yolu da bu yarışmayla kesişmiş. Geçtiğimiz günlerde, yarışmanın bu yıl ki kazananlarıyla tanıştım, röportajlar yaptım. Hepsi, farklı alanlarda öne çıkan, girişimleriyle ödül kazanan birbirinden müthiş kadınlar! Gururla sizinle isimlerini paylaşıyorum: Türkiye’nin Kadın Girişimcisi  NAGİHAN YILMAZ, Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi SEYYARE SUNGUR, Türkiye’nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi ŞEVİN BALLIKTAŞ, Türkiye’nin Kadın Sosyal Etki Girişimcisi BİLGE CAN, Türkiye’nin Kadın Kooperatifi LEYLA AYVAZOĞLU

İlerleyen postlarda hepsiyle tanışacaksınız. Ama önce bu yarışmanın hikayesini anlatmak için sözü, Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya’ya bırakıyorum. Sonra KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu bizimle olacak. Katılan bütün girişimci kadınları kutluyorum. Ülkemizde kadın girişimcilerin ve onlara destek veren kurumların da artmasını diliyorum.  @garantibbva @kagider_ @ekonomist_dergisi #hayırlı #işbirliği #yaşasınkadınlar #yasasinkadingirisimciler

GARANTİ BBVA VE KAGİDER İŞBİRLİĞİYLE 17.’Sİ DÜZENLENEN TÜRKİYE’NİN KADIN GİRİŞİMCİ YARIŞMASI SONUÇLANDI

NAGİHAN’I, SEYYARE’Yİ, ŞEVİN’İ, BİLGE’Yİ VE LEYLA”YI ALKIŞLIYORUZ

Garanti BBVA. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği(KAGİDER) VE Ekonomist Dergisi işbirliğiyle çok değerli bir işe imza atıyor. Tam 17 yıldır, Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nı düzenliyor. Bu yılın kazananlarıyla tanıştım, röportajlar yaptım. Hepsi farklı alanlarda öne çıkan, girişimleriyle ödül kazanan birbirinden müthiş kadınlar.

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi NAGİHAN YILMAZ
Türkiye’nin Yöresinde Sürdürülebilir Fark Yaratan Kadın Girişimcisi SEYYARE SUNGUR
Türkiye’nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi ŞEVİN BALLIKTAŞ
Türkiye’nin Kadın Sosyal Etki Girişimcisi BİLGE CAN
Türkiye’nin Kadın Kooperatifi LEYLA AYVAZOĞLU
İlerleyen postlarda hepsiyle tanışacaksınız. Ama önce bu yarışmanın düzenlenme hikayesini anlatmak için sözü, Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya’ya bırakıyorum. Sonra KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu sözü alacak. Kaybedenin olmadığı bir yarışma bu. Katılan bütün girişimci kadınları kutluyorum. Ülkemizde kadın girişimcilerin ve onlara destek veren kurumların artmasını diliyorum.

GARANTİ BBVA GENEL MÜDÜR YARDIMCISI SİBEL KAYA 17 YILDA 45 BİNDEN FAZLA BAŞVURU OLDU

Önce filmi geriye saralım. Sizden, 17 yıldır düzenlediğiniz ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın hikayesinin dinleyelim. Hangi gerekçeyle böyle bir yarışma düzenlemeye karar verdiniz?
Anadolu’da gerçekleştirdiğimiz toplantılarda, salonda söz alan KOBİ’lerin çoğunluğunun erkeklerden oluştuğunu gördük. Ülkemizde pek çok başarılı kadın girişimci vardı. Ancak seslerini çok fazla duymuyorduk. Kadın girişimcilerin seslerini daha fazla duyurmaları için cesaretlendirilmeye ihtiyaç duyduğunu gördük. Kadın girişimcileri cesaretlendirmek, önlerindeki görünmez engelleri kaldırmak, motivasyonlarını artırmak, başarı hikâyelerinin duyulmasına ve rol model olmalarına destek olmak amacıyla, 2007’da Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışmasını hayata geçirdik. 17 yılda 45 binden fazla başvuru oldu. Bu müthiş bir rakam. Her yıl da başvurular giderek artıyor. Kadınlar, girişimcilik yoluyla güçleniyor! Çok gurur duyduğumuz, üzerine titrediğimiz bir proje bu.

AYSUN AKTAŞ AKDOĞAN, AYŞEGÜL ABACI, HANDE ÇİLİNGİR, GAMZE CİZRELİ, EBRU BAYBARA DEMİR GİBİ BAŞARILARIYLA ÜLKEMİZE GURUR YAŞATAN PEK ÇOK KADIN GİRİŞİMCİNİN YOLU BU YARIŞMAYLA KESİŞTİ

Ülkemizde başarılarıyla dikkat çeken pek çok kadın girişimcinin yolu da bu yarışmayla kesişti değil mi…
Evet. Bu da bizi çok mutlu ediyor.

Kimler onlar…
İlk aklıma gelenleri hemen sayayım ama daha niceleri var. İzmir’deki fabrikasında güneş paneli üretimi yapan ACS Enerji’nin kurucusu Aysun Aktaş Akdoğan, kömüre alternatif doğa dostu ısınma sağlayan pelet yakıtı üreticisi Ayşegül Abacı, Türkiye’nin yazılım alanındaki ilk unicorn’u İnsider’ın kurucu ortağı Hande Çilingir, başarılarıyla ülkemize büyük gururlar yaşatan Big Chefs’in kurucusu Gamze Cizreli, gastronominin Nobel’i sayılan Basque Culinary World Prize’ a layık görülen Ebru Baybara Demir… Hepsiyle ayrı ayrı gurur duyuyoruz. Yarışmamıza her yıl, tekstil, enerji, teknoloji ve çevre gibi faaliyet alanlarından pek çok başvuru geliyor. Ancak inovatif, gelişime açık ve etki odaklı girişimlerin başvurularının da giderek arttığını görüyoruz. Şunu mutlulukla söyleyebilirim ki, bu yarışma vesilesiyle, kadın girişimcilerimizin her alanda başarılı olduklarını, örnek teşkil ettiklerini tüm ülkeye göstermiş oluyoruz. Dayanışma topluluğu yarattığımız yarışma sayesinde, birçok kadının hayatına dokunduk. Dokunmaya da devam edeceğiz…

CESARETLENDİRME-EĞİTİM-FİNANSAL DESTEK

Kadın girişimcilere ne tür destekler sağlıyorsunuz?
Öncelikle cesaretlendirme -ki bu yarışmamızın ana temelini oluşturuyor- ancak bunun yeterli olmadığını biliyorduk, o yüzden seneler evvel eğitim çalışmalarına da başladık. Kadın girişimcilerin yönetim becerilerini geliştirmeleri amacıyla, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ile Türkiye Kadın Girişimci Akademisini hayata geçirdik. 12 yılda, 5 bine yakın kadın girişimci bu eğitimlerden faydalandı. Son başlığımız olan yeni pazarlara açılımıyla da, KAGİDER’in hayata geçirdiği ticaret kadınları platformunun ana destekçisi olarak yeni pazarlara erişimlerini kolaylaştırıyoruz. 2007’den bu yana kadın girişimcilerin, el attığı her işte başarılarının katlanarak arttığını gördük. Bu, bizim için nasıl büyük bir mutluluk anlatamam. Yarışmamıza başvuran pek çok kadın girişimci, işini büyütürken, kadınların istihdamını destekliyor, sosyal fayda sağladığı projelerle etki alanını genişletiyor. Kadın girişimciler sadece yarışmaya başvurarak bile büyük kazanım elde ediyor. Cesaretleri, işlerini geliştirme konusunda motivasyonlarını arttırıyor, böylece işlerine ve ekonomiye daha fazla katkı sağlıyorlar. Tüm bu faydaların yanı sıra, yarışmamıza katılan kadın girişimcilere bankamızla çalışma imkânları da sunuyoruz. Ayrıca finale kalan tüm kadın girişimcilerimizi, sosyal medya hesaplarımızda paylaşıp, hikâyelerini tüm ülkeye duyuruyoruz. Yaptıkları ile fark yaratan bu girişimci kadınlarımızı herkesin tanımasını sağlıyoruz.

5 KATEGORİYE ULAŞAN YARIŞMAMIZLA KAPSAYICILIK VE ÇEŞİTLİLİK HEDEFLERİMİZİ GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLDUK

İlk yıllarda, sadece Türkiye’nin Kadın Girişimcisi kategorisinde 1. 2. ve 3.leri seçiyordunuz…
Doğru. İlerleyen yıllarda gördük ki, Anadolu’da bulunduğu yöreye katkı sağlayan ama kendilerini yeterince tanıtamayan bir çok kadın girişimci var. Onları cesaretlendirip, kendilerini tüm Türkiye’ye duyurmaları için, “Türkiye’nin Yöresinde Sürdürülebilir Fark Yaratan Kadın Girişimcisi” kategorisini ekledik. Daha sonra inovatif ve etki uyandırabilecek girişimlerin sayısının arttırmasıyla yarışmaya, “Gelecek Vadeden” kategorisini ilave ettik. Dünyada ve ülkemizde kadın girişimciler sosyal bir faydaya getirdikleri yenilikçi çözümleri, ticaretle birleştirmeye başladılar. Böylece “Sosyal Etki Girişimcisi” kategorisini de yarışmamıza dahil ettik. Son olarak, yarışmaya bu yıl, “Türkiye’nin Kadın Kooperatifi” kategorisini ekledik. Anadolu’da kısıtlı imkânlarla çok büyük işler başaran, bulundukları bölgenin istihdamına, gelişimine sürdürülebilir katkı sağlayan kadın kooperatiflerimiz bulunuyor. Biz de kadınların birlikte üreterek güçlendiği, fark yaratan çalışmalara imza atan ve sayıları sürekli artan kooperatifleri motive etmeyi amaçladık. Kooperatifleri çok önemsiyoruz. Çünkü kadınları cesaretlendirerek girişimciliğe teşvik ediyorlar. Kısacası, 5 kategoriye ulaşan yarışmamızla, kapsayıcılık ve çeşitlilik hedeflerimizi gerçekleştirmiş olduk.

KADIN GİRİŞİMÇİLERİ TÜM TÜRKİYE’YE TANITMAK İSTİYORUZ

ÇÜNKÜ BAŞARILI KADIN GİRİŞİMÇİLERİN TANINMASI, DAHA FAZLA KADINA ULAŞMAYI SAĞLIYOR, “BEN DE YAPABİLİRİM!” DUYGUSUNU ARTIRIYOR. KADIN GİRİŞİMÇİLER, BAŞKA KADINLARA CESARET VERİYOR VE ONLARIN GİRİŞİMÇİ OLMASINA KATKIDA BULUNUYOR. BURADA BİR “KARTOPU” ETKİSİNDEN SÖZ EDEBİLİRİZ.

Türkiye’de kadın girişimci oranı nedir?
2000’lerin başında yüzde 5 iken, şu an toplam ekosistem içinde yüzde 10’lar seviyesinde. Elbette gidecek daha çok yol var. Biz desteklerimizle, önce dünyadaki kadın girişimci oranı olan yüzde 36’yı yakalamayı, sonra da kadın erkek eşitliği sağlamak amacıyla yüzde 50’ye ulaşmayı hedefliyoruz. Ve kadın girişimcileri tüm Türkiye’ye tanıtmak istiyoruz. Çünkü başarılı kadın girişimcilerin tanınması, daha fazla kadına ulaşmayı sağlıyor, “Ben de yapabilirim!” duygusunu arttırıyor. Kadın girişimciler, başka kadınlara cesaret veriyor ve onların girişimci olmasına katkıda bulunuyor. Burada bir “kartopu” etkisinden söz edebiliriz.

Gelecek 5-10 yıl içinde kadın girişimciliğinde ne gibi değişiklikler bekliyorsunuz?
Yarışmamızda her yıl tekstil, enerji, teknoloji ve çevre gibi faaliyet alanlarından pek çok başvuru geliyor. Ancak inovatif, gelişime açık ve etki odaklı girişimlerin başvurularının ve bu alandaki girişimlerin giderek artış gösterdiğini görüyoruz. Önümüzdeki 10 yılda da yeşil ekonomi, akıllı tarım ve başta yapay zeka olmak üzere teknoloji başlıklarında faaliyet gösteren kadın girişimcilerin öne çıkmasını öngörüyoruz.

KAGİDER BAŞKANI ESRA BEZİRCİOĞLU
KAGİDER OLARAK DİRSEK TEMASINDA BULUNDUĞUMUZ BÜTÜN KADIN GİRİŞİMCİLERLE BİRLİKTE YÜRÜDÜK, YÜRÜMEYE DE DEVAM EDECEĞİZ

Ülkemizde kadın girişimcilerin karşılaştığı en büyük sorunlar neler?
Tabii ki toplumsal cinsiyet eşitsizliği temelinde hala pek çok engel var. Onun dışında en sık karşılaşılan sorunlar, ekonomik ve psikolojik temelli. Kadın girişimcilerin, harika iş fikirleri, çalışkanlığı, umudu ve azmi var. Fakat, ekonomik teşvik ve destek bulmakta, bazen de ilk adımı atmakta zorlanıyorlar. Bir de buna ek olarak toplumda; ev, çocuk ve yaşlı bakımı gibi sorumlukların kadına ait olduğu algısı eklenince, girişimcilik yolculuğu daha da zor ve fırtınalı hale geliyor.

Peki siz KAGİDER olarak, karşılaştıkları engelleri aşmaları konusunda ne tür destekler sağlıyorsunuz?
Var olan teşvik ve desteklere erişimi kolaylaştırmak, yeni pazarlarla tanıştırmak, eğitim ve mentorluk desteği vermek, cesaretlendirmek, yol arkadaşlığı yapmak, rol model olmak… Kısacası elimizden gelen her konuda destek olmaya çalışıyoruz. Başarılı olduğumuzu da düşünüyorum. Bugüne kadar dirsek temasında bulunduğumuz bütün kadın girişimcilerle birlikte yürüdük, yürümeye de devam edeceğiz. Başarılarını yakından takip ediyoruz. Hepsiyle de gurur duyuyoruz!

KADIN EMEĞİ GELECEĞİN TEMELİ

Türkiye’de kadın girişimciliğinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Kadın emeğinin, geleceğin temeli olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Zaten KAGİDER olarak, bu mottoyla ilerliyoruz. Tüm engel ve sorunlara rağmen, biz çok umutluyuz. Özellikle 6 Şubat depremleri gibi bir felaketten sonra, ekonomik hayata tutunmak için var gücüyle çalışan kadınları görünce; umutsuz olma lüksümüzün olmadığını düşünüyoruz! Kadın girişimciliğinin gerekli desteği aldığında neler başarabildiğine birebir şahit olduk. Bu yüzden de hedefimiz, toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde hareket ederek; yerel, bölgesel ve ülke kalkınmasına sürdürülebilir katkı sunabilecek kamu ve özel sektör iş birliklerini artırmak.

17 yıldır devam “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması”, sizce ülkemizdeki kadın girişimciliği ekosisteminde nasıl bir etki yaratıyor?
Müthiş bir ivme ve motivasyon katıyor! Ödüllendirilen kadın girişimciler, işletmelerine çeşitli ödüller ve destekler alıyorlar. Benim en önemsediğim kısım ise, yarışmanın süreç ve sonuçlarını, geniş kitlelere duyurduğumuz ve bu başarı öyküleriyle, kitleleri harekete geçirdiğimiz an. Hikayeleriyle o kadar çok kadına ilham oluyorlar ki! Bunu çok değerli buluyorum. İsimler değişse de, zorluklarla mücadeleleri, deneme yanılma tecrübeleri, “Olmayacak galiba!” dedikleri noktalar o kadar benzer ki… Kadınların bu zorlukları nasıl aştıkları, yorulmalarına, ümitsizliğe kapılmalarına rağmen, vazgeçmeden nasıl ilerledikleri, diğer girişimci kadınların yoluna ışık oluyor. Bu yarışma, kadın girişimcilerin cesaretlerini ve yaratıcılıklarını öne çıkararak, gelecek nesil kadın girişimciler için rol model oluyor, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişimine önemli katkılarda bulunuyor. Öte yandan kadın girişimciler, kadın istihdam oranlarında da önemli bir etki yaratıyor.

İŞ DÜNYASINDA KADIN İLETİŞİM AĞI’NI KURDUK KADIN GİRİŞİMCİLERİN DAHA KUVVETLİ BİR SESLE DUYURULABİLMELERİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Kadın girişimciler arasında bir dayanışma ve topluluk hissi oluşturmak için KAGİDER olarak hangi adımları atıyorsunuz?
Garanti BBVA ile gerçekleştirdiğimiz, ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’ gibi birçok farklı sektörde ve marka ile projelerimiz devam ediyor. Toplumsal fayda için sivil toplum dayanışmasına, ortak payda için iş birliklerine gönülden inanıyoruz. Türkiye çapında, kadın girişimci derneklerini dahil ettiğimiz, ‘İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı’nı kurduk. Kadın girişimcilerin daha kuvvetli bir sesle duyurulabilmeleri için çalışıyoruz. Türkiye’deki kadın girişimcilerin birbirleri ile iletişim halinde olabilmeleri, iş yapmaları, birbirlerinden ürün ve hizmet tedarik edebilmeleri hedefiyle, “Ticaretin Kadınları” portalını hayata geçirdik. Birbirlerini hiç tanımayan farklı illerdeki kadın girişimcilerin iş birliklerini duydukça gurur duyuyoruz. #hayırlı#işbirliği

Yorum Bırak