Hepimiz katılmalıyız!!! Bizim için hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının çocuklarına eğitim bursu

Alkışlar TEV’e… Bence müthiş bir şey yapıyorlar. Hayat kurtarmak için, hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarımızın bizlere emanet ettiği çocuklarına, bir eğitim fonu oluşturuyorlar. Üç yaşından itibaren, eğitimleri devam ettiği müddetçe bu burstan faydalanabilecekler. Tüm kurumların, bireysellerin haberi olsun, Türk Eğitim Vakfı’na da selam olsun. Gerçekten iyilik bulaşıcı ve halka halka yayılıyor. Vakfın genel müdürü Yıldız Günay’la görüştüm…

”VEFA FONU”NABAŞVURU YAPMAK VEYA BAĞIŞTA BULUNMAK İÇİN BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ..

BİZ SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EMANETİZ… ONLARIN KIYMETLİ ÇOCUKLARI DA BİZE

Tebrikler! Türk Eğitim Vakfı olarak müthiş bir şey yapıyorsunuz. Nedir bu “Corona Kahramanlarına Vefa Fonu” ?
-Dünyayı sarsan çok zor bir dönemden geçiyoruz. Eğer sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşamımıza devam edebiliyorsak, bunu sağlık çalışanlarımıza borçluyuz. Hepimiz Türk hekimlerine emanetiz. Sağlık çalışanlarına emanetiz. Onların kıymetli çocukları da bize emanet. TEV olarak, biz de onlar için bir fon oluşturduk.

Hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının bize miras kalan çocuklarından söz ediyoruz değil mi? Bu eğitim bursu onlar için…
-Evet.

BURS, 3 YAŞINDAN İTİBAREN EĞİTİMLERİNİ SÜRDÜRDÜKLERİ SÜRECE DEVAM EDECEK

Bir kerelik mi tüm eğitim hayatlarını mı kapsıyor?
-Eğitimlerini sürdürdükleri sürece: İlk, orta, lise, lisans, lisans üstü… Başka bir deyişle, uzun bir eğitim yolculuğuna çıkıyoruz birlikte.

Müthiş! Kaç yaşından itibaren vereceksiniz bu bursları?
-Üç yaşından itibaren.

Gerçekten alkışlıyorum sizi! Peki sağlık personeli derken, herhangi bir ayrım söz konusu mu?
-Tanımımız sağlık kurumunda çalışan doktor, diş hekimi, eczacı, hemşire, diyetisyen, sağlık teknisyeni ve laboratuvarda çalışan, memur, işçi, şirket elemanı, yani tümünü kapsıyor.

Nasıl karar verdiniz böyle bir şeye?
-Yönetim kurulumuzda konuşmaya başladık, vakıf çalışanlarımız, şubelerimiz, gönüllülerimiz derken, heyecanımız çevreye de yayılıverdi. Karar verdiğimiz anda, bağış yapanlar oldu. Biz de projeyi genişletmeye karar verdik. Duyup da etkilenmeyen bir tek kişi olmadı!

SOMA’DA DA MADENDE BABASINI KAYBEDEN 165 ÇOCUĞUMUZA EĞİTİM BURSU VERDİK

Siz, Soma’da da hayatını kaybeden madencilerin çocukları için müthiş bir şey yapmıştınız…
-Evet. 2014 yılında yaşanan facianın ardından babasını kaybeden çocuklarımıza destek olmak için Soma Umut Fonu’nu kurduk. Amacımız, tüm eğitim hayatları boyunca onları maddi manevi desteklemekti. Öyle de yapıyoruz.

Kaç çocuk bu burstan faydalandı? Kaynak nereden sağlandı? Kaç şirket katkıda bulundu?
-Burslarımız yine 3 yaşından itibaren başladı, o dönem ana karnındakileri de düşünürseniz, 165 çocuğumuzla, 20 yıldan fazla sürecek uzun bir yola çıktık. 112 kurumsal, 2000’i aşkın bireysel bağışçımızın katkısıyla büyük bir fon oluşturduk. Geçen yıllar içerisinde eğitimlerini tamamlayıp mezun olanlar oldu. Bugün, okullarına devam eden 140 bursiyerimize destek oluyoruz. Son öğrencimiz mezun olana kadar da devam edeceğiz. Her biri ayrı duygu yüklü yaşam hikayeleri. Burs desteğinden dolayı üniversiteye devam edebilen çok bursiyerimiz var. En güzeli de çocukları desteklendiği için, nefeslenip. Onlarla birlikte ortaokulu, liseyi bitiren ve kendine yeni bir düzen kuran annelerimiz var. Her yıl Eylül’de okullar açılmadan buluşup hikayelerimizi, dertlerimizi, mutluluklarımızı paylaşıyoruz birlikte…

BİR ŞEYLER YAPMAK İSTİYORUZ AMA NE YAPABİLECEĞİMİZİ BİLEMİYORUZ… İŞTE BU FON, HEPİMİZE FIRSAT!

Corona Kahramanlarına Vefa Fonu’na sadece kurumlar mı katkıda bulunabilecek? Yoksa bireyler de katılabiliyor mu? Mesela bir kişi, kendi kendine size başvurup, hayatını kaybetmiş bir sağlık personelinin çocuğunun eğitim masraflarını karşılayabilir mi?
-Elbette. Fonumuza kurumlar da bireyler de bağış yapabilir. İnanın, en küçük bağışlar bile, biriktiğinde öyle büyük etkiler yaratabiliyor ki. Sadece birebir bursiyer eşleştirmesi isteyen bağışçılarımız için belli bir dönem destekleme şartımız oluyor.
İnsanlık olarak çok olağanüstü zamanlardan geçiyoruz. Yaşananlar tamamen kontrolümüz dışında. Alışık olmadığımız, tuhaf, rahatsız edici bir his: Bir şeyler yapmak, bir işe yaramak istiyoruz ama ne yapabileceğimizi bilemiyoruz, işte bu fon, hepimize fırsat! Herkes kendi bütçesine göre bir destek verirse, inanıyorum çok anlamlı, çok içimize sinen boyutlara ulaşırız. Bizim için canlarını feda eden sağlık çalışanlarımızı vefa borcumuzu ödemiş oluruz.

WEB SİTEMİZİ BURS BAŞVURULARINA AÇTIK… ÖĞRENCİLERİMİZ EYLÜL AYINA KADAR BAŞVURABİLİRLER

Şu ana kaç sağlık personeli hayatını kaybetti?
-Her afette olduğu gibi, bursiyer listelerimiz hem burslarımıza yapılan başvurular hem de zaman içinde ilgili kurumlar ve Sağlık Bakanlığı’yla yapılan bilgi paylaşımları ve iş birlikleri sonucu netleşecek. Biz fonumuzda, sağlık çalışanlarımızın çocuklarını önceliklendirdik. Ama bağışçılarımızın desteğiyle, Corona döneminde zorunlu olarak çalışan ve bizim yaşamlarımıza kesintisiz devam etmemizi sağlayan diğer kayıplarımızın çocuklarını da burslarımıza dahil etmeyi hedefliyoruz. Çünkü hayatlarını kaybeden herkese vefa borcumuz var.

Peki, siz mi tespit edeceksiniz sağlık kahramanlarının çocuklarını yoksa onlar mı başvuracak?
-İki kanaldan da ilerliyoruz. Web sitemizi burs başvurularına açtık, öğrencilerimiz Eylül ayına kadar başvurabilirler. Bunun dışında, ilgili merci, kurum ve birliklerle iletişim içinde oluyor, onlardan iletilen bilgiler ışığında ailelerle temasa geçiyoruz, yurt genelindeki şubelerimiz de bu konuda çok yardımcı oluyorlar.

DÜŞÜNSENİZE, MEZUN OLAN BİR ÖĞRENCİNİN GÜLÜMSEMESİNDE SİZİN İZİNİZ VAR

“Anneler Günü’nde kurumlarımızı ve bağışçılarımızı, “TEV Corona Kahramanları Vefa Fonu”na bağış yapmaya davet ediyorum. Ayrıca annelerimize ya da anne şefkatiyle çevrelerine ışık saçan tüm kadınlarımıza, TEV’in e-kartlarından hediye edip bağışta bulunabilirsiniz. Biz, basılı kart da iletebiliriz sizin için. Ben mesela annem için öyle yapacağım. Biz bu dönemde, “İyilikle iyileşelim” çağrısı yapıyoruz herkese. İyilik, yayıldıkça, bir zincir olup, bir döngü yarattıkça, etki oluşturdukça güzel… Bir başkasını da o halkaya dahil edince güzel! En kıymetlisi de birinin gizli kahramanı olmak. İyilik de bir kahramanlık hali. Düşünsenize, mezun olan bir öğrencinin gülümsemesinde sizin iziniz var, bir kız öğrencinin cesurca yürüdüğü yolun rüzgarı sizsiniz… İnsanı bundan daha iyi hissettiren bir şey olabilir mi hayatta?”

“İSTERİM Kİ, OKUTTUĞUNUZ KIZLAR DA BİN BİR EMEKLE YETİŞTİRDİĞİM NERGİS ÇİÇEKLERİ GİBİ AÇSIN, HAYAT BULSUN…”

Geçtiğimiz günlerde, vakfa geldiğimizde, Çanakkale’den gelen bir hediye kutusu karşıladı bizi. Daha birkaç hafta önce bize bağışta bulunmuş bir beyefendidendi, şöyle bir not düşmüştü: “Bin bir emekle yetiştirdiğim nergis çiçeklerimden elde ettiğim gelirin, ufak da olsa bir kısmını size bağışlıyorum. İsterim ki, okuttuğunuz kızlar da bu çiçekler gibi açsın, hayat bulsun. Bir nebze katkım olursa ne mutlu bana…” Hemen aradık, çok çok teşekkür ettik. İnanılmaz duygulandığımızı söyledik. İşte birkaç hafta sonra da bir kutuya sığabildiğince Nergis çiçeği koymuş ve yollamış İstanbul’a aynı beyefendi: “Biliyorum ki emeklerinizin karşılığı değil ama…. Vakfın iyilik yaratan kadınlarına hediyem olsun!” demiş. Şükrettik o gün, iyi insanların varlığına, açan çiçeklere, doğan güne ve o beyefendiye…

YAPABİLECEĞİMİZ EN VEFALI ŞEY!

Benim babam da askeri doktordu, cerrahtı. Çok hayat kurtarmış, idealist, mütevazı, inanılmaz biriydi, nur içinde yatsın. Çoğunlukla sabaha karşı eve gelir, bir iki saat uyur, sonra yine giderdi. Hayatı hastanede geçerdi. Çocukken yemek saatinde gelmediğinde hep başına bir şey geldiği endişesine kapılır, korkardım. Gelene kadar da uyuyamazdım. Anlayacağınız doktor çocuğunun üzerine asılı kalan o korkuyu çok iyi bilirim. Sağlık çalışanlarımızın çocuklarının bir nebze olsun acılarını hafifletebilmek, eğitimlerine devam etmelerini sağlayabilmek, yaşam boyu destekleneceklerini hissettirebilmek yapabileceğimiz en vefalı şey olacak…

BURSLARIN YÜZDE 24’Ü SAĞLIK ALANINDA EĞİTİM GÖREN GENÇLERİMİZE



TEV olarak verdiğimiz bursların yüzde 24’ü sağlık alanında eğitim gören gençlerimize ayrılıyordu. Yani her 4 bursiyerimizden biri, sağlık konusunda eğitim alıyor. Aynı zamanda mezun her 4 bursiyerimizden biri de şu anda sahada, bizler sağlıklı olalım diye çalışan doktorlarımız, hemşirelerimiz, eczacılarımız, teknisyenlerimiz. Bugün görüyoruz ki burs verdiğimiz “o gençler” şu anda durmaksızın hayat kurtaran birer kahramana dönüştüler.

Yorum Bırak