Hedefimiz Dünya Şampiyonluğu

Korkusuzlar Takımı’nın Dünya Kupası yolculuğu bu akşam Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda başlıyoooo… Şampiyonanın açılış maçında Fransa’yla karşılaşacak Ampute millilerimiz için destek müthiş önemli!!! Futbolcularımıza müthiş moral oluyor. Stada gidemeyenlerle, 20:00’da TRT Spor’da buluşuyoruz. İlham veren sporcularımızı, Dünya şampiyonluğu yolunda yalnız bırakmıyoruuuuuzzzz…  

Bu bölümde, Ampute Futbol Milli Takımı’nın her daim yanında olan, desteklerini esirgemeyen Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nun Başkanı Muaz Ergeze’yle yaptığımız söyleşiyi okuyacaksınız.

TBESF, özveriyle çalışan, ülkemize pırıl pırıl sporcular kazandıran müthiş bir federasyon… Sadece futbol değil, farklı branşlarda da spora gönül vermiş gençlerimize kol kanat geriyorlar. Hem bedensel engelli gençlerimizi hayata yeniden kazandırıyor hem de aldıkları derece ve madalyalarla ülkemizi gururlandıran gençler yetiştiriyorlar…

Başkan Muaz Ergeze’yle TBESF’nin felsefesini, sporcularımız için maddi ve manevi desteğin ne kadar önemli olduğunu konuştuk. Ergeze, “Clear gibi kurumların desteği çok önemli. Ve sadece finansal destek değil sözünü ettiğim. Gençlerimizin en büyük isteği şu: “Bizim farkımıza varılsın!” Yani global bir markanın bu genç sporcularla birlikte olması, onlar için maddiyatın çok daha ötesinde bir anlam ifade ediyor. Fark edilmenin mutluluğunu yaşıyorlar.” diyor.

İlham veren genç sporcularımıza destek veren kurum sayısının artmasını diliyorum… Lamı fazla uzatmadan sözü Ergeze’ye bırakıyoruummmmm

HUZURLARINIZDA KORKUSUZLAR TAKIMI

Türkiye Ampute Futbol Milli Takımı’mızla gurur duyuyoruz. Bugün de Dünya Kupası başlıyor. Hazır mısınız?
-Evet, hazırız. Ampute futbol branşında, dünyada açık ara lider ülkelerden biriyiz. Nihai hedefimiz Dünya Kupası’nı ülkemize kazandırmak. Ama desteğiniz şart. Destek sporcularımıza müthiş moral veriyor.

Sporcularınızın hepsi birbirinden değerli. Cesur ve azimli gençler…
-Doğrudur. Tek tek, hepsiyle gurur duyuyoruz. Sporcularımızın bir kısmı gazi, bir kısmı ise doğuştan engelli. Aralarında trafik kazasında, iş kazasında veya yanlış tedaviler sonucu engelli kalanlar da var. Ama hepimiz biliyoruz ki, esas engel beyinlerde. Biz tüm sporcularımızı şu sıfatlarla tanımlıyoruz: Cesur, tutkulu, özverili, azimli, asil ve umutlu… Onlar gerçekten Korkusuzlar Takımı.

FEDERASYON OLARAK SPORCULARIMIZLA AİLE GİBİYİZ

Federasyon olarak sporcularınızla nasıl bir ilişkiniz var?
Federasyon olarak sporcularımızla aile gibiyiz. İlişkimizde sevgi, saygı ve güven esas. Federasyon olarak, biz onlar için tünelden önceki son çıkış gibiyiz. Ben söylemiyorum bunu, kendi ifadeleri böyle. Genç sporcularla da çalışıyoruz. Mesela 14 yaşında Eren diye bir kardeşimizle yolumuz kesişti. Amasya’da yaşayan, futbol aşığı bir genç. Futbol antrenmanındayken, top, tren raylarına gidiyor. Yetişmek için acele edince, trenle duvar arasına sıkışıyor. Ve bu talihsiz olay sonucu bir ayağını kaybediyor.

Çok fena…
-Evet öyle. Ama hepimizin başına gelebilecek bir şey. Neticede bir kaza. Başka bir arkadaşımız, üniversite yurdundan çıkıyor, ikinci kattan başına bir sandalye düşüyor. Boynu zedeleniyor. Demek istiyorum ki, hayat bu ve her şey insanlar için. Her an, hepimizin başına beklenmedik bir şey gelebilir. Hepimiz engelli adayıyız aslında.

Eren’e ne oldu? O 14 yaşındaki gence…
– Federasyon olarak hemen ulaştık kendisine. Çok üzgündü tabii. Kazadan önce hayalleri olduğunu anlattı. Futbol milli takımının adayı olmak istediğini söyledi. Ben de ona dedim ki, “Sen artık bizim Ampute Milli Takım futbolcu adayımızsın!” Kendisini kamplara davet ettik. Gerçekten de çok yetenekli ve çalışkan. Sonra da onu genç milli takımımıza kattık. Gürcistan’a, Avrupa hazırlık kampına yolladık. Ardından geçen hafta sonlandırdığımız, Genç Milli Takım kampına davet ettik. Diyeceğim, Eren’in yine bir hedefi var. Hayalleri var. Önünde de çok parlak bir gelecek var. Önemli olan yalnız olmadığını bilmesi. Biz öyle diyoruz gençlerimize, “Asla yalnız yürümeyeceksiniz! Yalnız değilsiniz! Federasyon olarak biz hep yanınızdayız!” İnsanların bir hedefi olunca, içine düştükleri zor durumlardan bir şekilde kurtulabiliyorlar. Çünkü insanın mola vermeyen tek organı, beyni. Beyni bir şeye hedeflemediğinizde, başka şeylere takmaya başlıyor. Takımımızdaki tüm gençlerin hayalleri var, hepsi pırıl pırıl. Evet, hayatlarının bir döneminde talihsiz bir şeyler yaşamışlar ama bu onları durdurmuyor. Cesur olmaya, üretmeye, başkalarına da ilham olmaya devam ediyorlar.

EN BÜYÜK ZORLUK, TOPLUMSAL ÖN YARGILAR!!

Ampute Futbol Milli Takımı’mızı görenlerin tepkisi ne oluyor?
-Ha işte doğru bir yere parmak bastınız. Bazı zorluklarımız oluyor tabii. Bazı insanlar onları görmek istemiyor.

Nasıl yani?
-Birkaç otelde kampımız oldu mesela. Otel yönetimi dedi ki, “Bizim misafirlerimiz etrafta çok dolaşmalarını istemiyor!” İnanılır gibi değil! Ama engelli bireylerin yaşadığı en büyük zorluklardan biri işte bu toplumsal ön yargılar! Kampanyamız bu ön yargıların kırılmasına da fayda sağlayacak. Bir de “Korkusuzlar” ismi gençlerimizle çok örtüşüyor. Biz, bu ismi çok beğendik ve benimsedik. Yaşadıkları her şeye rağmen asla pes etmeyen, azimle çalışan bir takımımız var. Korkusuzlar, inanıyorum ki bu süreçte pek çok gencimize ilham kaynağı olacak.

Oteldeki misafirlerin tavrı fenaymış…
-Evet. Halbuki hepimizin başına gelebilir. Bir kısım sporcumuz, ağaçtan düşmüş. Bazıları iş kazası. Demin anlattığım sporcumuz, Beykent Üniversitesi’nde okurken, başına 2. kattan atılan sandalye düşüyor. Bilgisayar mühendisliği öğrencisi. Boyun felci geçiriyor. Şimdi o arkadaşımız, sporla hayata tutundu. Evinde kalmış olsaydı, sadece rakamdan ibaret bir hayatı olacaktı.

Ülkemizdeki bedensel engellilerin sayısı kaç?
– Türkiye nüfusunun yüzde 12’si bedensel engelli bireylerden oluşuyor. Yani yaklaşık 4,5 milyon kişi… Ve tekrar ediyorum, hepimiz bedensel engelli adayıyız! O yüzden ayrımcılık yapmak ya da onları yok saymak olacak şey değil. Biliyorsunuz Caner var, Yiğit Caner Aydın… Türkiye’nin ve dünyanın tanıdığı milli bir okçumuz. Müthiş sporcular var. Sporun pozitif ve birleştirici ruhuyla, insanları hayata yeniden kazandırmış oluyoruz. Hem hedef koymuş oluyoruz hem de onları hayatın içine de katıyoruz. Sadece bedensel engelli arkadaşlarımız değil, aileleri de motive oluyor. Spora, antrenmanlara, kupalara ve başka şehirlere gidip gelmek, herkesi biraz daha hayatın içine katıyor. O yüzden biz diğer federasyonlardan biraz farklıyız. Misyonumuz sadece sporla sınırlı değil. Yaptığımız işi çok önemsiyoruz. Ve yürekten inanıyoruz.

Ne zaman kuruldu federasyon?
-Aslında çok eski. Eski adı, Özürlüler Federasyonu. Özerkleşmeyle birlikte, Avrupa Birliği yasalarından dolayı, bu tanımların hepsi değişti. İyi ki de değişti. 2004’ten bu yana adımız Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu. Engelliler için 4 federasyon var. Down sendromlular, işitme engelliler, görme engelliler ve biz, yani bedensel engelliler.

GENÇLERİMİZİN EN BÜYÜK İSTEĞİ ŞU: BİZİM FARKIMIZA VARILSIN!

Peki yeteri kadar destek alabiliyor musunuz?
-Destek alıyoruz tabii ki ama yetmiyor. Tam da bu yüzden Clear gibi kurumların desteği çok önemli. Ve sadece finansal destek değil sözünü ettiğim. Gençlerimizin en büyük isteği şu: “Bizim farkımıza varılsın!” Bunu istiyorlar. İnsanlığın bence iki evrensel meselesi var. Biri: “Beni fark edin.” Birlikteyken, sevgiliyken, evliyken, bir makamdayken, bir iş yaparken… Beni fark edin çağrısı. Hepimiz için geçerli bu. Fark edilmek istiyoruz. İkincisi de ayrıldıktan ya da yok olup gittikten sonra “Beni unutmayın” çağrısı. O yüzden bu kavramları, duyguları anlatan şarkılar evrensel oluyor. Bizim de federasyon olarak aslında temelde, tamam insani bir refleksimiz var. Diyoruz ki: “Bizi fark edin.” Kardeşlerimizin de çağrısı bu. Clear’ın da. Yani global bir markanın bu genç sporcularla birlikte olması, onlar için maddiyatın çok daha ötesinde bir anlam ifade ediyor. Fark edilmenin mutluluğunu yaşıyorlar. Umut ediyorum ki, destek veren kurum sayımız artar. Çünkü maliyet çok yüksek. Düşünün, basketbol branşında her sporcumuzun sandalyesi, kendi bedensel özelliklerine göre tasarlanıyor. Normal sandalye 15 bin lirayken, bu sandalyeler 40 bin lira. Okçu takımımızın ki 100 bin lira.

Tüm bunları nasıl karşılayabiliyorsunuz?
-Üç gelir kaynağımız var. Spor Toto’dan aldığımız reklam bütçesi, paralimpik branşlardan gelen bir bütçe, bir de bağış ve sponsorlar. O yüzden sponsorlar çok kıymetli. Bu nedenle Clear gibi bir markayı yanımızda görmekten çok memnunuz. Bu iş birliğine vesile olan herkese teşekkür ediyorum. Uzun yıllar devam edeceğini umduğum Clear ve TBESF iş birliği, kuşkusuz ailemizin daha fazla sporcuyla büyüme sürecine de büyük katkı sağlayacak.

Bu şampiyona ne kadar önemli?
-Çok önemli. Çünkü Dünya Kupası düzenliyoruz. Türkiye’de ilk defa gerçekleşiyor.

Kaç ülke gelecek?
-Bizimle beraber 24. Toplam 600 sporcu. 80 maç oynanacak. Türkiye’ye yakışır bir organizasyon olacak. 4-5 maçımızı büyük statlarda oynayacağız. Açılışı Fenerbahçe, kapanışı Galatasaray, bir maçı Beşiktaş, bir maçı da Kocaeli Stadı’nda oynayacağız. Geri kalan maçları da Riva’da.

AMPUTE FUTBOLUNDA DÜNYA MARKASIYIZ

Ne kadar iddialıyız?
-Çok iddialıyız! Ampute futbolda gerçekten dünya markasıyız. Açık ara öndeyiz. Ama buna sırtımızı yaslayıp, gevşemedik. Şubat ayından bugüne, tam 8 kamp yaptık. Değişik illerde, değişik rakım seviyelerine gittik. Artık hazırlar. Herkesten ricam, sporcularımızı destekleyin. Onlara yalnız olmadıklarını hissettirin!

Yorum Bırak