Gençler enerjileriyle sosyal fayda için sahada

Beni tanıyan herkes, içinde ‘sosyal fayda’ olan konulara özel ilgim olduğunu bilir.

Sakajewa İyilik Kolyeleri hareketimizle de hep ‘sosyal fayda’nın peşinden koştuk, koşuyoruz. Toplumun yararına ve gelişimine yönelik gerçekleşen her projeyi bu yüzden yürekten destekliyorum. Hele odağında gençler ya da kadınlar varsa…
.
Firmalar bi süredir, daha çok sosyal fayda için projeler geliştiriyor. Şahane bi şey bu! Yürekten alkışlıyorum. İşte onlardan biri de bp Türkiye.
.
Kendi dillerinde sosyal faydayı ‘’İnsanların hayatlarını iyileştirmek’’ başlığında toplamışlar. Çok sevdim. Bu doğrultuda hem üniversite gençlerini hem de özellikle kendi çalışanlarını dahil ettikleri nefis bir proje ortaya koymuşlar.
bp Türkiye Ülke Başkanı Tümkan Işıltan’la bir araya geldik. ‘Gelişim Seninle’ hareketinin tüm detaylarını anlattı.
.
O kadar etkileyici ki, projenin ne yönde gelişeceğini bile, bp Türkiye çalışanları arasında gerçekleşen anketler ve çalıştaylarla ortaya çıkmış. Tüm bunların sonucunda ‘Gelişim Seninle’nin, üniversite gençliğini geleceğe hazırlayan, onlara birtakım yetkinliklere sahip olmaları için katkı sunan bir proje olmasına karar vermişler.
.
Gelisimseninle.com web sitesi hem hareketin merkezi hem de eğitimlerin ücretsiz olarak takip edileceği kaynak konumunda. Bir yandan da üniversitelerin öğrenci kulüpleriyle temasa geçmişler. 35 farklı üniversiteden, 42 ayrı öğrenci kulübünden pırıl pırıl gençlerden ve yaratıcı fikirlerden söz ediyoruz!!!! Ortaya çıkan projelere, maddi ve koçluk desteği vermek ise bp Türkiye’nin sorumluluğunda.

Gerisini Tümkan Işıltan’dan dinleyelim…

GENÇLER GELECEĞİN ANAHTARINI ELLERİNDE TUTUYOR

Tebrik ederim! bp olarak gençlere, onların kişisel gelişimlerine inanılmaz destek veriyorsunuz. Şahane bir projeniz var: “Gelişim Seninle”
-Teşekkür ederim. “Gelişim Seninle”, bizim de gurur duyduğumuz bir proje. bp olarak, “sürdürülebilirlik” stratejimiz var. Kendimize 3 başlık belirledik: Sıfır emisyon amacına ulaşmak, insanların hayatlarını iyileştirmek ve gezegenimizi korumak. “İnsanların hayatlarını iyileştirmek” başlığı kapsamında, faaliyet gösterdiğimiz ülkelerin ihtiyaçları doğrultusunda, sosyal projeler gerçekleştiriyoruz. “Gelişim Seninle” de, işte o projelerden biri. Yoğun bir ilgi var, çok mutluyuz.

AMAÇ 21. YÜZYIL BECERİLERİNE SAHİP GENÇLER YETİŞMEK

Nasıl doğdu?
-Gençlerin gelişimini çok önemsiyoruz. Onlar, geleceğin anahtarını ellerinde tutuyor. Projeyi oluşturmamızdaki amaç, kendini geliştiren, 21. yüzyıl becerilerine sahip genç bireylerin yetişmesine katkı sağlamak.

Nedir bu yetkinlikler?
-İlk aklıma gelenleri sayayım: Analitik ve eleştirel düşünme becerisi, problem çözme, iletişim becerileri, takım çalışması, değişime uyum sağlama… Bu yetkinliklere sahip, özgüvenli gençlerin yetişmesine destek olarak, toplumun öne çıkan sorunlarının çözümüne katkı sunmayı amaçlıyoruz.

Neredeyse iki yıldır devam ediyor….
-Evet. Kapsamlı bir proje. Gençlerden aldığımız olumlu yorumlar, bizi çok mutlu ediyor. Projenin bir diğer önemli yanı da; bp çalışanlarının görüş ve fikirleriyle ortaya çıkan, her açıdan gönüllülük esasına dayalı, gençlere yönelik bir kapasite geliştirme projesi olması. Yoğun şekilde devam eden aktivitelerimiz, onlar için de bizim için de büyük motivasyon kaynağı oldu. Pandeminin üzerimizdeki olası psikolojik etkilerini de azalttı. Gençleri bu denli olumlu etkilemesi, onların içinde bulundukları dünyayla ve sosyal problemlerle ilgili farkındalıklarına katkı sağlaması, bizi çok mutlu ediyor. Gençlerin sorunlara çözüm bulma konusunda bu kadar içten çalışmaları da ne kadar doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor.

GENÇLERİMİZİN FARKINDALIĞI YÜKSEK SORUNLARA ÇÖZÜM BULMAK İÇİN, ELLERİNİ TAŞIN ALTINA KOYMAKTAN ÇEKİNMİYORLAR

Odağınıza gençleri almanızın özel bir sebebi var mı? Kadınları ya da doğayı da alabilirdiniz…
-Elbette. Aslında her konuda sosyal fayda yaratmak mümkün. Biz, “Hangi alanda öncelikli olarak ne yapmak istiyoruz?” diye çalışanlarımıza sorduk. Anketler yaptık, çalıştaylar düzenledik. Gençlerin gelişimi, konu başlıklarının ilk sıralarında yer aldı. Bu yüzden de odağımıza gençleri aldık. Zaten sundukları projelerle de ne kadar doğru bir iş yaptığımızı gördük. Gençlerin farkındalığı oldukça yüksek. Ve yaşadıkları toplumdaki sorunlara çözüm bulmak için de ellerini taşın altına koymaktan çekinmiyorlar.

SIFIR EMİSYONLU ŞİRKET OLMA HAYALİMİZ

Artık kurumların sadece ekonomik değer üretmesi yeterli olmuyor. Sosyal fayda, bir kurumun itibarını etkileyen en önemli kavramlardan biri haline geldi. bp olarak siz bu topluma, kaliteli ürün ve hizmet dışında neler katmak istiyorsunuz?
-Biz, içinde bulunduğumuz topluma ve gezegene karşı duyarlı olmak, yaptığımız her işte çalışanlarımızın ve toplumumuzun çıkarlarını gözetmek, çalışanlarımızın kendilerini geliştirmelerine imkân verecek çalışma ortamları sağlamak istiyoruz. Mesela, “Net Zero” olarak adlandırdığımız, 2050 veya daha erken bir tarihte, sıfır emisyonlu şirket olmak gibi bir amacımız var… İnsanların hayatını iyileştirmek için belirlediğimiz beş hedefimiz var. Bu beş hedef, temiz enerjiden, adil bir enerji geçişi ve sürdürülebilir geçim kaynaklarından, insan haklarına saygıdan, daha fazla eşitlikten ve yüksek bir esenlik düzeyinden oluşuyor.

HAYATIN HER ALANINDA TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ

Biraz da bpWIN’den söz edelim…
-Hayatın her alanında, toplumsal cinsiyet eşitliğini tesis etmek, hem kadınlara hem de erkeklere liderlik, fırsatlar ve kaynaklara eşit erişim hakkı verilmesini temin etmek amacıyla 2018’de bpWIN Türkiye’yi kurduk. Yani bp Women’s International Network Türkiye. Gönüllü çalışanlarımızın inisiyatifiyle kuruldu. Yıl içinde düzenli olarak toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığı kazandırmayı amaçlayan çeşitli eğitimler ve oturumlar düzenliyoruz… Gezegenimizi koruma amacıyla kendimize koyduğumuz hedefler de var. Bunları da biyoçeşitlilik, su yönetimi, karbon emisyonlarını azaltan ve ortadan kaldıran doğa odaklı çözümler, döngüsellik ve sürdürülebilir satın alma olarak özetleyebilirim.

GENÇLERİN DİJİTALLEŞME VE MOBİL TEKNOLOJİ ALANLARINA ERİŞİMİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ

“Gelişim Seninle”de, dijitalleşme ve sürdürülebilirliği ön planda tutuyorsunuz?
-Aynen öyle! Çünkü gençlerin dijitalleşme ve mobil teknoloji alanlarına erişimini çok önemsiyoruz. Kendilerini bu bağlamda da geliştirmesi gerektiğine inanıyoruz. Tabii küresel sorunların farkına varmak da gerekiyor. “Bir kelebeğin kanat çırpması, dünyanın diğer yanındaki bir fırtınayı tetikler” denir ya, yani kelebek etkisi. Doğru bu. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) belirlediği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, hepimizi ilgilendiriyor. Bizim de bp olarak yaklaşımımız, sorunları el birliğiyle çözmek üzerine kurulu. Bu nedenle, dijitalleşmeyle sınırların kalktığı bir dünyada, küresel farkındalık önem kazanıyor. Arkasından da çeşitli başlıklarda okuryazarlık geliyor. Finans, çevre ve sağlık bu konuların başında.

Belirlediğiniz gençlere, eğitim vermenin yanında, herkesin girip ziyaret edebileceği www.gelisimseninle.com, projenin belkemiği gibi. Çok etkilendim, çok özenle hazırlanmış bir platform…
-Teşekkürler. Evet, projemizin herkes tarafından ücretsiz olarak erişilebilen bir dijital platformu var. Bu portalda, kişisel gelişim, çalışma yaşamına hazırlık gibi başlıklarda haberler, e-öğrenme videoları, infografikler, webinar’lar, makale özetleri gibi gençler için özel içerikler oluşturuyoruz. Gençler, bu platformda, “Her güne yeni bir bilgi” mottosuyla, “dijital okuryazarlık”, “yaşam boyu öğrenme”, “inovatif ve eleştirel düşünme”, “etkili iletişim” gibi eğitim içeriklerine tek tıkla ulaşarak, öğrenme süreçlerini kendileri başlatabiliyor. Ayrıca uzman konuk yazarlar ve akademisyenler; görüşlerini, tavsiyelerini ve ilham veren deneyimlerini gençlerle paylaşabiliyor. Platformdaki içerikler, projeye özel oluşturulan sosyal medya hesapları vasıtasıyla da gençlerle buluşturuluyor.Gençlere, online eğitim veriyorsunuz. Şimdiye kadar kaç genç yararlandı bu eğitimlerden?
-Bu yıl projenin ilk dönemine, Türkiye’nin 25 farklı ilindeki 35 üniversiteden 42 üniversite kulübüyle başladık. Bu eğitimlere, 252 öğrenci katıldı. Toplam 30 oturumda, 60 saat eğitim verildi ve 26 bp Türkiye çalışanı, gönüllü olarak projede yer aldı. Eğitimlerde birebir olarak öğrencilere temas edebilmek için küçük gruplar halinde bir araya geliyoruz. Çünkü interaktif ve odaklı eğitimlerin daha etkili olduğuna inanıyoruz. Başvurular, dek devam ediyor. İkinci dönemde ise kulüp sayımızı 100’e tamamlamayı hedefliyoruz.

GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANAN, GELİŞİM SENİNLE’NİN BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR

bp çalışanları da, gençlere yapılan eğitimlerin belirli bölümlerine dahil oluyor. Onlar mı gönüllü oluyor?
-“Gelişim Seninle” kurumsal sosyal sorumluluk yaklaşımımız doğrultusunda, çalışanlarımızın fikirleriyle ortaya çıkan, her açıdan gönüllülük esasına dayanan, gençlere yönelik bir kapasite geliştirme projesi. Başvurular sürüyor. Biz bp Türkiye olarak, seçilen projeleri finansal olarak destekliyoruz. Uygulama aşamasına geçildiğinde de, çalışanlarımız gönüllülük esasıyla eğitmen ve proje koçu olarak gençlere yardımcı oluyor.

ÜNİVERSİTE KULÜPLERİYLE SÜREKLİ OLARAK İLETİŞİM HALİNDEYİZ

“Gelişim Seninle”de öğrenci kulüpleriyle çalışıyorsunuz…
-Evet. Amacımız, üniversitelerdeki öğrenci kulüplerinin ve topluluklarının kapasitelerini yukarıya çekmelerine katkıda bulunmak. Çözüm üretme potansiyellerinin ve pratiklerinin gelişmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Proje danışmanlarımız üniversite kulüpleriyle sürekli olarak iletişim halindeler. Aynı zamanda sosyal medya hesaplarımız üzerinden proje boyunca çeşitli bilgilendirmeler yapıyoruz.

ŞU ANDA GENÇ OLARAK NİTELEDİĞİMİZ GRUP, ORTA VADEDE KARAR VERİCİ KONUMUNDA OLACAK. ONLARIN HASSASİYETLERİNİN FARKINDA OLMAK ÇOK ÖNEMLİ

Peki gençleri dinlediğinizde ne diyorlar? Ne istiyor gençler?
-Gençlerin en büyük arzusu yaşanabilir bir dünya ve belli sorunların çözülüp eşitsizliklerin giderilmesi. Şu anda genç olarak nitelediğimiz grup, orta vadede karar verici konumunda olacak. Onların bu hassasiyetlerinin farkında olmak çok önemli. Çünkü baktığınızda gençlerin karar verme aşamasında, dünya sorunlarıyla ilgilenen ve çevreye karşı duyarlı markaları kullanmayı tercih ettiğini görüyorsunuz. Biz de bp olarak, bu hassasiyetin farkındayız ve kendimizi ona göre dönüştürüyoruz. ERA Research & Consultancy tarafından Türkiye genelinde, Z kuşağı gençleri üzerinde yapılan bir araştırmada, gençlerin yüzde 73’ünün çevre dostu markaları tercih ettiği ve yüzde 65’inin de firmaların çevre duyarlılığına dikkat ettiği sonucu çıkmıştı.

“Gelişim Seninle”nin hoşuma giden bir diğer tarafı da “sosyal projeler” geliştirmeye yönelik çalışmaları. Nasıl bir mekanizma işliyor burada?
-Burada gençlerimiz, üniversitelerinde oluşturdukları kulüpleri aracılığıyla programa katılıp eğitim alıyor ve sonrasında “sosyal fayda” içeren projelerini oluşturuyorlar. Aslında bu projede, bir nevi balık tutmayı öğreniyorlar. Bizi en çok mutlu eden ise, Türkiye’nin dört bir yanından okumaya gelen öğrencilerin, üniversitelerinin bulunduğu çevrenin ihtiyacı olan çözümlerle karşımıza çıkmaları. Bu da öğrencilerin kendi çevreleriyle sınırlı kalmamalarını ve tüm Türkiye’nin ihtiyacı olan çözümleri bulmak için çalışmalarını sağlıyor. Projelerin ne kadar çok araştırılarak, üzerinde düşünülerek ve gerçekten parmak basılması gereken bir probleme çözüm sunarak hazırlandığını gördüğümüzde, bizler de bu gençlerle gurur duyuyoruz.

EĞER BİRLİKTE HAREKET EDERSEK İNSANLIĞIN ÜSTESİNDEN GELEMEYECEĞİ BİR SORUN YOK!

Katılım için gençlerin, 17 sürdürülebilir kalkınma hedefinden birine dokunan sosyal bir proje geliştirmesi gerekiyor. Neden bu hedeflere yöneldiniz?
-Birleşmiş Milletler, 2015’te, 2030’a kadar aşırı yoksulluğu sona erdirmek, eşitsizlik ve adaletsizlikle mücadele ve iklim değişikliğini düzeltmek için, 17 Küresel Amaç üzerinde uzlaşmıştı. Ama bu hedeflere ulaşmak için, önce tüm dünya vatandaşlarının buna inanması ve elinden geleni yapması gerekiyor. Kelebek etkisini, burada iyi yönde uygulayabiliriz. Bir ülkede oluşturulan bir iyilik projesi, bir başka ülkedeki sorunu çözecek bir projeye ilham verebilir. Yeter ki, dünyadaki en gelişmiş ülkeden en fakir ülkeye kadar bunu yayabilelim. Zaten pandemi de bize bunu gösterdi. Eğer birlikte hareket edersek insanlığın üstesinden gelemeyeceği bir sorun yok.

Biraz da projelerden bahsedelim. Genelde hangi alanları tercih ediyor gençler?
-O kadar ilginç projeler geliyor ki, gerçekten içlerinden seçim yapmak çok zor. Özellikle çocukların çevrelerindeki problemler konusunda farkındalıklarını geliştirme ve çevresel konulara çözüm, en çok rastladığımız alanlar. Zaten çoğu proje, bu ikisini birden kapsıyor. Çünkü gençlerimiz, çocuk yaşta verilen doğru eğitimin ve farkındalığın, ilerleyen dönemlerde dünyayı değiştirebileceğinin bilincinde. Hibe desteği kazanacak projeleri seçme aşamasında, çok değerli akademisyen, gazeteci ve sivil toplumculardan oluşan bir jüri bize yardımcı oluyor. Aksi halde bu kadar güzel projeyi değerlendirmek konusunda büyük zorluk yaşardık.

YENİ DÖNEM İÇİN BAŞVURULARI ALMAYA BAŞLADIK

Yeni dönem takvimi nasıl? Hangi tarihler arasında başvurular alınıyor?
-Yeni dönem için başvuruları almaya başladık. Projemiz, tüm üniversitelerin öğrenci kulüp ve topluluklarına açık. Gelisimseninle.com üzerinden başvurularını yapabilirler. Kasım ayında başlayacak eğitimlerini tamamlayan kulüpler, Aralık ayında jüriye proje sunumlarını gerçekleştirecek. Sunumlar sonunda yapılacak jüri değerlendirmesi ile hibe desteği kazanan projeler belirlenecek.

ÇÖZÜM GENÇLERİMİZDE… FARKINDA OLARAK HAREKET ETMELERİNİN VE HİÇBİR ZORLUK KARŞISINDA PES ETMEDEN ÇALIŞMAYA DEVAM ETMELERİNİN, ONLARI HEP İLERİYE TAŞIYACAĞINA İNANIYORUM!

Gençleri düşünen onlar için eğitim projeleri geliştiren bir kurumun başındaki kişi olarak, gençlere gelecekteki hayatları için tavsiyeleriniz ne olurdu?
-Aslında bugünün gençleri, dünyayı çok iyi biliyor. Ama bazen karar vermekte zorluk çekiyorlar ki, sanırım bu tüm kuşakların da en büyük problemi oldu. Farklı da olsa, bizim de okurken gelecek ile ilgili endişelerimiz vardı. Gençlere yaşadıkları toplumu iyi tanımalarını, toplumdan kendilerini soyutlamamalarını ve birlikte çalışmaya odaklanmalarını tavsiye edebilirim. Ülkemizin ve toplumumuzun karşı karşıya olduğu sorunların hepsinin çözümü var. Önemli olan sorunları doğru analiz edip, ihtiyaçlara göre çözümler üretip, uygulamak. Çözüm, gençlerimizde… Bu çözümlerin farkında olarak hareket etmelerinin ve hiçbir zorluk karşısında pes etmeden çalışmaya devam etmelerinin, onları hep ileriye taşıyacağına inanıyorum.

Yorum Bırak