Dijital dünyada artık her yer sanat galeri


Eskiden, ‘Yeni bir çağa giriyoruz’ derdik. Artık o çağın bizzat içerisindeyiz:))) ‘İleride her şey değişecek’ demiyor kimse. Çünkü hali hazırda bir çok şeyin değiştiğine, yeni dünya düzenine göre ayarlandığına şahit oluyoruz.
Bunun en kuvvetli hissedildiği yer SANAT.

Resim, heykel, müzik yüz yıl daha aynı kalacak diye beklerken, hepsi şekil değiştiriyor. Teknolojiyle harmanlanıyor.
.
Dijital sanatlar da böyle birşey. Tabletlere dokunan parmaklar fırça; televizyon ekranları ise tuval halini aldı bile. Size, bugün içinde bulunduğumuz çağın olayı olan dijital sanat konusunda yepyeni bir rehber oluşumu anlatacağım: Samsung dART Platformu.
.
dART; teknolojinin sanat için kullanım şekillerinden dijital eser küratörlüğüne ve hatta ortaya çıkan bu dijital sanat eserlerinin blokchain ve NFT gibi yeni nesil değer katma operasyonlarına kadar her detayda eğitimler tasarlayan güzel bir oluşum. Samsung’u gönülden tebrik etmek istiyorum. Hem bu platformun oluşumuna ön ayak oldukları için hem de sanatın evrenselleşmesini sağlamak adına mağazalarını bir galeriye dönüştürmeye yatırım yaptıkları için.
.
Merak ettiniz di mi? Elektronik mağazasından sanat galerisi mi olur dediniz içinizden? Gelin tüm bu merak ettiğiniz detayları tek tek anlayalım. Önce Samsung Kurumsal Pazarlama Direktörü Sibel Hür’le birlikteyiz. Bu proje nasıl doğdu etraflıca anlattı.

Samsung olarak dART Platformu’nu kurdunuz. Uzun uzun inceledim, pek çok şey öğrendim…
-Beğenmenize sevindim. Teknolojiyle sanatın birlikte iç içe geçtiği yeni bir çağı yaşıyoruz. Teknolojinin hızı; sanatı, bir tuvalin, bir çerçevenin çok daha ötesine taşıyor. Sanat, dijitalleşiyor. Dijitalleşen sanat da dünyada yeni bir akımın gerçekleşmesine öncülük ediyor. İşte biz de öncü teknolojilerimiz ve yaratıcılığa yön veren çözümlerimizle, inisiyatif almaya karar verdik, dART Platformu’nu kurduk. Amacımız, dijital sanat alanında güncel bir bilgi kaynağı sunmak ve geniş kitlelere yaymak.

Güzel! Daha da güzel olan, proje kapsamında, mağazalarınız, sergi salonuna dönüşüyor. Çok heyecan verici buldum bunu…
-Evet, biz de heyecanlıyız. Birkaç gün önce Türkiye’nin 11 ilinde, 26 farklı lokasyonda. 12 Ocak itibarıyla da ziyarete açtık.

Hangi şehirde olacak bu dijital sergi?
– İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Adana, Kayseri, Trabzon, Gaziantep, Bodrum, Hatay ve Antalya’da eş zamanlı olarak hayata geçirdik. Dijital sergimiz, 12 Şubat’a kadar devam edecek. Mağazaların bulunmadığı şehirlerde yaşayanlar da eserleri incelemek için dART Platformu’nun web sitesini ziyaret edebilecek.

Peki mağazaları, sergi salonuna dönüştürme fikri nerede çıktı?
-dART Platformu’nun bir uzman kurulu var. Eğitmen-danışman Devrim Danyal, sanatçı Hakan Yılmaz ve akademisyen-küratör Esra Özkan’dan oluşuyor. Dijital sanatlar küratörümüz de Esra Özkan. Hep birlikte eserleri, nerede ve nasıl sergileyeceğimiz üzerine uzun süre konuştuk. Dijital sanatı, İstanbul ve Türkiye’nin farklı illerindeki sanatseverlere ulaştırmak istiyorduk. Herkesin kolayca ulaşabileceği lokasyonlardaki mağazalarımızı sergi salonuna dönüştürme fikri hepimize iyi geldi. Denemeye karar verdik. Çok çok iyi geri dönüşüler alıyoruz.

dART Platformu’nda, uzman kurulu üyeleriniz, size başta ne tür destekler veriyor. Platformu ziyaret edenler ne tür hizmetlerden faydalanacak?
-Platformda akademik ve online eğitimler yer alıyor. Üniversitelerle gerçekleştirdiğimiz iş birliklerimiz de var. Amacımız, dijital sanatçıları ve dijital sanata gönül vermiş gençleri desteklemek. Dijital sanat, NFT Sözlüğü gibi aklınıza gelebilecek pek çok hizmet var. Önümüzdeki dönem, önde gelen dijital sanatçıların stüdyo ziyaretleri ve dART Talks YouTube sohbet serilerini de ziyaretçilere sunacağız. Biz, bu alandaki ticari faaliyetlerden ziyade, dijital sanatı tanıtmayı, yaygınlaştırmayı ve bu alana girmek isteyenlere yardımcı olmak istiyoruz.

Kısa sürede yaklaşık 5 milyon ziyaretçi, siteyi ziyaret etmiş. Bu yüksek erişim sizi şaşırttı mı?
-Bekliyorduk ama bu kadarını değil! dART Platformu, gerçekten de ilgi görüyor. Kısa sürede yaklaşık, 5 buçuk milyonu aşkın gösterim, 5 milyona yakın da video izlenmesi gerçekleştirildi. Bu rakamlar, dijital sanat sergimizle daha da artacak, çok daha geniş kitlelere ulaşacağız.

Ana hedef ne?

-Bu proje, Samsung çatısı altında bir ilk. Ve Türkiye’de hayata geçirildi. Amacımız, bu projeyi başarılı kılarak, Samsung’un global olarak uygulamasını sağlamak. Bu başarı hikayesini, diğer ülkelere de çekmek istiyoruz.

Yorum Bırak