Amacımız her yaştan kadını ve kız çocuğunu, sahaya çıkarmak

Son zamanlarda en beğendiğim oluşumlardan biri Kızlar Sahada…

Kadınların ve özellikle genç kızların futbolla buluşması için var güçleriyle çalışıyorlar.. Kurucusu Kiraz Öcal’la uzun uzun kadın futbolunu konuştuk.

Ailelerin kızlarını voleybol kurslarına kolayca kaydettirirken konu futbol kursu olunca nasıl çekimser kaldıklarını anlattı. Visa ile sahanın 12. Adamı olarak bilinen ‘Top Toplayıcıları’ için kız çocuklarını nasıl belirlediklerini ve ne tür testlerden geçirdiklerini tek tek anlattı.

Top toplayıcıların maçın kaderini nasıl değiştirebileceğini konuştuk. Bizim kızlara İngiltere’de düşen görev bayağı önemli.

Visa Kızlar Sahada Futbol Okulları projesi de eş zamanlı olarak devam eden bir diğer konuları. Bu yıl 9 kulüp 300 çocuğa ulaşmışlar. Anlayacağınız kadın futbolu konusunda yol almaya ekipleriyle birlikte baş koymuş sivil toplumcular var karşımızda. Kiraz Öcal kadın futbolunun en önemli sorununun sistemli planlamaların yapılmaması olduğunu söylüyor. Bense onların çalışmalarını çok sistemli ve başarılı buluyorum.

Umuyorum ki bu azim konuya el atan tüm kurumlara geçer. Son bölümde İngiltere‘ye gidecek şanslı genç kızlarımızı anlatacağım size. Bu umut veren taze yetenekli kadın futbolcuları birlikte tanıyacağızzz.

KADIN FUTBOLU AÇISINDAN ÇOK BÜYÜK POTANSİYEL VAR HEM TÜRKİYE’DE HEM DÜNYADA

Türkiye’de futbol en sevilen spor. Kadınlar ligi de artık büyük kulüplerin katılımıyla zevkli bir lig oldu. Sizce Türk kadınları futbol oynamayı seviyor mu?
-Bayılıyorlar! Her yaştan kadını ve kız çocuğunu, sahaya çıkarma amacımız var. Onlar, sahada futbol oynarken, “Evet!” diyoruz, “Doğru yoldayız!” Çünkü tüm enerjileriyle, benlikleriyle oradalar, bunu hissedebiliyorsunuz. Çok büyük potansiyel var hem Türkiye’de hem dünyada. Önümüz çok açık! Kadınların ve kız çocuklarının istedikleri her yerde, her alanda olmalarını istiyoruz. Bu yüzden var olmanın en zor olduğu alanı, futbolu seçtik. Futbol sahasında olmayı yaygınlaştırıp, normalleştirdiğimizde, diğer tüm sahaların kapısı çok daha kolay açılacak bize.

“KIZLAR SAHADA” OLARAK 2013’TEN BU YANA ÇALIŞIYORUZ

Gelelim bugüne kadar yaptıklarınıza…
-2013 yılından bu yana çalışıyoruz. Kurumsal eğitimler, turnuvalar, futbol okulları, futbolcu gelişim programları, akademiler, online eğitimler, antrenör eğitimleri, dezavantajlı gruptaki kız-erkek karma gruplar için sosyal gelişim kampları… Bunların içine; mülteci çocuklar, tarım işçisi çocuklar, devlet korumasındaki çocuklar ve GAP bölgesindeki çocuklarla yaptığımız projeleri dahil edebiliriz.

FUTBOL, AİLELER İÇİN AKLA GELEN İLK SEÇENEK OLMUYOR

Ailelerin, kız çocuklarını voleybol kurslarına yazdırması aşina bir durum. Peki futbol kurslarına kız çocuklarını yazdırma konusunda nasıllar?
-Futbol, kız çocuklarının aileleri için akla gelen ilk seçenek olmuyor. Çok az aile, tüm branşlar gibi, futbolu da bir seçenek olarak sunuyor çocuğuna. Voleyboldaki kadın sporcu rol modellerin farkını burada görüyoruz. Ve algısal olarak maalesef hala futbolu, kıza “yakışmayan” spor olarak düşünüyor aileler. Bu nedenle, genelde talep miniklerden geliyor. Onların ısrarı karşısında anne-babalar da bir arayışa giriyor mecburen.

TÜRKİYE’NİN 7 BÖLGESİNDEN 9 FUTBOL KULÜBÜ BÜNYESİNDE, ÜCRETSİZ ALTYAPI KIZ FUTBOL OKULLARI AÇTIK

“Visa Kızlar Sahada Futbol Okulları Projesi” nedir? Kaç ilde gerçekleştiriliyor?
-Türkiye’nin 7 bölgesinden, 9 kadın futbol kulübü bünyesinde açtığımız, ücretsiz altyapı kız futbol okulları diyebiliriz özetle. 2020 yılında, 200 çocukla başladık programa. En önemli özelliğinden biri de her takımda mutlaka bir kadın antrenörün de yer alması. Bu sene 9 kulüpte, 11 şube ve 300’den fazla çocuk ile devam ediyoruz futbol okullarımıza.

TOP TOPLAYICI DEYİP GEÇMEYİN MAÇIN KADERİNİ BELİRLEYEBİLİYORLAR

“Top toplayıcılar” bir maçın kaderini nasıl değiştirir?
-Futbolda “12. oyuncu” denen bir kavram var. Maça yön verecek etki ve desteğe veren taraftarlar için kullanılır. Bana göre top toplayıcılar, 12. oyuncu aslında. Tarafları yok ama iki takımın da bir sonraki hamlesine yön verecek kritiklikte bir rolleri var, top toplayıcıların maçta. Topu oyuna sokma hızı, verme şekli belki gol olmasını sağlar. Ve bu durumda, resmi olmasa da asist yapmış bile olabilir bu çocuk.

Top toplayıcı çocukları nasıl belirlediniz? Çok başvuru oldu mu? Onları nasıl testlerden geçirdiniz?
-Web sitesi üzerinden herkese başvuru açtık. Tam da beklediğimiz gibi, çok sayıda başvuru geldi. En önemli seçim kriteri, çocukların İngilizce bilgisiydi. Online olarak İngilizce görüşme yaptık. Sporla ilişkilerine ve dil seviyelerine göre ilk 10 çocuğu belirledik ve Atatürk Olimpiyat Stadı’nda 1 gün süren seçmelere katıldılar. Motivasyon, iletişim, takım olma becerisi, hız, koordinasyon, toplumsal cinsiyet eşitliği bilgisi gibi farklı boyutlarda gözlem yaptık ve 4 jürinin değerlendirmesi ile Londra’ya gidecek 2 çocuğu seçtik.

Seçilen kızları, 31 Temmuz’da Wembley Stadyum’unda ne bekliyor?
-Hayatlarındaki pek çok ilk Wembley’de onları bekliyor! Öncelikle 10 binlerce taraftar… Diğer ülkelerden gelecek çocuklar, onlarla paylaşacakları, finale çıkan Avrupa’nın en iyi iki takımıyla birlikte olmak, sahada 90 dakika görev alacak olmaları. Ödül törenini bire bir izlemeleri… Bunların hepsi müthiş deneyimler.

Kadın futbolunun gelişebilmesi için yapılması gereken en önemli şeyler neler?

-Bana göre sistematik yaklaşım çok önemli. 360 derece düşünmek ve soruna her boyutundan yaklaşmak gerekiyor. Konunun tüm kurum ve kuruluşlarla beraber, global kurumların, kulüplerin, medyanın, sponsorların, sivil toplumun ve bizim gibi çözüm üreten ekosistem paydaşlarının aynı masaya oturduğu, 3-5-10 yıllık kalkınma planının ve ülke stratejisinin hazırlanması gerekiyor. Gelişmesi gereken her konuda olduğu gibi burada da sistematik olmak ve sürdürülebilir çözüm modelleri üretebilmek ve hayata geçirebilmek en kritik noktadır diye düşünüyorum.

Yorum Bırak

16 − fifteen =