Alın size sağlıklı atıştırmalıklar

Alo Mirey… İmdat MireyMirey Yuhay, LifeCo Mirey… O, benim arkadaşım. LifeCo’nun koordinatörü. Bütünsel sağlıklı yaşam ve arınma danışmanı. Çok havalı di mi? Ama Mirey, ayakları yere basan, çok kafa bir kadındır. Bir de bilgilidir. Yine imdadıma yetişti. Ben bu yeme durumunu abarttım galiba. Duygusal açlığım, beni benden aldı. Ucu bucağı yok. Dolapların dibinde, köşesinde ne var ne yok biliyorum. Çikolatalar nerede, gofretler nerede… Haribo aşkım da hortladı mesela. Ama gömeceğim! Öncelikle eve almayacağım. Yok, bitti, 4 hafta yedim. Çüş yani. Sağlıklı atıştırmalıklar dönemini açıyoruzzzz. Evin her köşesine bu şahane tabaklardan yerleştireceğim. Dipleri yaptık nefis oldu, size de tavsiye ederim… Teşekkürler Mirey.

Salatalık, havuç, marul, kereviz, kırmızı biber, yeşil biber, turp, brokoli, karnabahar… Bunları dilimleyerek, “sağlıklı atıştırmalık” olarak bir tabağa yerleştireceğim… Di mi?
-Evet, şahane olur…

Başka neler olabilir?
-Kırmızı lahana, beyaz lahana ve Brüksel lahanası da olabilir. Çıtır çıtır olanlardan seçebilirsin. Güzel minik minik keserek, onları da ekleyebilirsin.

Baksana turp, gaz yapmaz mı peki?
-Yapar tabii. Çiğ sebzelerin çoğu gibi. O yüzden
Çok çok iyi çiğneyerek yenmeli, kolayca sindirilmesi için, ona dikkat et…

Kuruyemiş…
-Bak, onlar da harika atıştırma opsiyonları. Tuzlanmamış, kavrulmamış ve bir gece suda bırakılmış şekilde, günde maksimum 1-2 avuç tüketebilirsin.

Sen ne diyorsun Mirey! Ben yarım kilo yiyorum bir oturuşta, nerde “bir avuç dengesi” bende…
-İşte abartmayacaksın Ayşe’cim! İstersen yanına taze veya kuru meyvelerle da kombinasyon yapabilirsin.

Ama meyveleri de abartmayacaksın!
-Tabii ki. Kilit sözcük: Abartmamak! Ve denge! Her zaman kolay olmuyor biliyorum. Ya da sana farklı bir öneri…

Dinliyorum…
-Suda bırakılmış badem veya cevizleri, biraz zeytinyağı, limon, kırmızı pul biber, kekik/nane/fesleğen, sarımsak ile blender’dan geçir. Biraz parçacıklı bırakırsan, marul, roka, ıspanak, pazı ve benzeri yeşil yapraklı sebzelerle dürüm yapabilir, salata üzeri veya yanında “pate” gibi de tüketebilirsin.

“DİP”LERİN RENKLİ DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ!

Ooo süpermiş, Alya’ya marul dürüm yapim o zaman! Kebap dürümün yerini tutmaz ama sever eminim…
-Blender’dan biraz fazla geçirip krema kıvamına gelene kadar beklersen de dip olarak kullanabilirsin.

Olur… Bu da Ömer’e dip olur!
– Bu arada, selenyum kaynağı Brezilya cevizi de kıtır kıtır tek başına inanılmaz keyifli ve doyurucu bir atıştırmalık. Ama onu bizden sipariş etmen gerekiyor. Uğraşmazsın sen şimdi onunla.

Aynen öyle. Sen bana kolay yapabileceğim pratik dip tarifleri verir misin? Şahane sebze tabağımın ortasına yerleştirip, evin kritik yerlerine koymayı hedefliyorum. Mutfak masası, televizyonun önü gibi. Bari sağlıklı şeyler atıştıralım, duygusal açlığımızı böyle bastıralım. Bunlar olursa tehlikeli atıştırmalıklardan uzak dururuz belki…
-Tamamdır. Humus dip mesela. Harika bir protein kaynağı. Bunu çeşitlendirmek çok mümkün. Humusa biraz hafif haşlanmış pancarı ekleyip blender’dan geçirince, kırmızı bir humusun olur.

HUMUS DİP, AVOKADO DİP, SALSA DİP, KAJU DİP, PESTO DİP

Bu da iyi fikirmiş, yapıyorum. Başka?
-Avokado dip yapabilirsin. 1 adet olgun avokado. 1 adet jalapeno biberi. 1/2 adet büyük boy domates. 1/4 adet orta boy kırmızı soğan. 1/2 adet lime suyu (yeşil limon). 3 diş sarımsak. Sarımsak tadını sevmiyorsan azaltabilirsin de. Sonra ne yapacağını biliyorsun, hepsini blender’dan geçiriyorsun…

Tamamdır. Belki sarımsak hiç koymam. Süpersin! Devam Mirey…
-Al sana, bir de salsa sos tarifi. Bunu da dip olarak kullanabilirsin. 3 adet orta boy domates (kabukları soyulmuş). 3 yemek kaşığı zeytinyağı. 2 çarliston biber. 1 adet küçük boy soğan. 1 diş sarımsak. 1 çay kaşığı kırmızı pul biber. 1 demet maydanoz. Biraz tuz. Yine blender.

Başka?
-Kaju dip. 300 gram çiğ kaju. 3 diş sarımsak. 1 çay kaşığı tuz. 1 limonun suyu. Yarım çay kaşığı karabiber. Yeteri kadar su… Kajuları bir gece önceden suya ıslat, daha iyi olur. Suyunu süzüp, sarımsak, tuz, karabiber, limon ve suyu ilave edip, blender’dan geçirir…

Bir de pesto dip olacak… Di mi?
-Evet. 50 gr fesleğen. 25 gr roka. 25 gr ıspanak. 25 gr kaju (ıslatılmış). 3 gr limon suyu. 2 gr tuz. Anladın di mi? Hep aynı mantık: Malzemeleri blend edip, dip’ini hazır hale getiriyorsun. Unutmadan, zeytin ezmesi de dip sos olarak kullanılabilirsin…

MİDENİN BOYUTU SADECE YUMRUĞUN KADAR BUNU HEP AKLINDA TUT! ABARTMA YANİ!

Bunları yapıp, tabağın ortasına yerleştireceğim. Gün boyu gidip gelip atıştırabiliriz yani…
-Elbette ama abartamadan! Sağlıklı beslenirken, kalitatif besin değeri yüksek olurken, miktar ve kalorisi de yüksek olabiliyor. Dolayısıyla, bunları da göz önüne almalı. Yani Türkçesi fazla tüketmeli! Aslında hepimiz ne zaman doyduğumuzu çok iyi biliyoruz. Sen de biliyorsun. Bedeninin sesini dinle, doyunca bırak! Midenin boyutu sadece yumruğun kadar bunu hep aklında tut!

Evet. Başka evde yapabileceğimiz ne tür atıştırmalıklar önerirsin?
-Chia pudding, avokado pudding. İkisi de harika atıştırmalıkla. Birçok farklı mevsim meyvesi ile tatlandırarak. Chia harika bir protein, life ve omega yağı kaynağı. Tok tutar, kilo vermeye ve tuvalete çıkmaya yardımcı olur.

2 NEFİS SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIK DAHA

CHIA PUDING
Malzemeler
*250 gr badem sütü
*50 gr çilek
*10 gr agave
*1 damla vanilya ekstrakt
*100 gr chia seed

Yapılışı:
Sütü ve çileği blend edin. Chia tohumlarını çatalla karıştırın veya blender’da karıştırın. Bir avuç yulaf da ekleyebilirsiniz. Bir akşam önceden de hazırlayabilirsiniz. İsterseniz biraz pişirebilirsiniz de.

AVOKADO PUDDING

Malzemeler
* 1 adet olgun avokado
* 1 adet olgun muz
* 2 yemek kaşığı kakao
* 1 yemek kaşığı Agave şurubu
* ½ çay bardağı su
* 1 vanilya çubuğu (isteğe bağlı)

Yapılışı:
Tüm malzemeleri blenderdan geçirin.

ARALIKLI ORUÇ SİZE DE İYİ GELEBİLİR!

“Günde iki öğün” için ne diyeceksin?
-Harika şeyler söyleyeceğim! Sindirim, vücudu en çok yoran işlem. Ne kadar az ve kolay olursa, vücut o kadar enerjik, dinç, genç ve canlı olur. Ayrıca 40 yaş itibariyle metabolizma da yavaşladığından, kendiliğinden, az yeme gerekliliği doğuyor. Bugünlerde bu doğal gelişime, “aralıklı oruç” deniyor, biliyorsun. Yani 12:00-18:00 (en geç 20:00) arası yiyip geri kalan zamanda kalorisiz sıvı alıyorsun. Su ve bitki çayları içiyorsun. İlk başta fikir olarak insana ekstrem gelse de uyguladığın zaman ne kadar kolay, hafifletici ve rahatlatıcı bir etki yarattığını görüyorsun. Uzun vadede ise cildin ve enerjindeki olumlu değişimleri de fark ediyorsun. Bunu, bir yaşam tarzı haline de getirebilirsin, haftada birkaç gün de yapabilirsin. Sana bağlı. 5:2 modeli var. 5 gün normal beslenip, 2 gün aralıklı oruç yapmak. Tersini de yapabilirsin. Bir başla, gör derim.

VÜCUT, SİNDİRİMLE UĞRAŞMADIĞI ZAMAN GEREKSİZ VE HASTA HÜCRELERDEN KURTULUYOR

Siz, The LifeCO olarak, beslenmemizi 3’e ayırıyoruz di mi?
-Evet. Terapötik beslenme: Yüzde 100 disiplinli ama kısıtlı süre devam ettiğiniz programlar. Detoks, çiğ beslenme, su orucu gibi. Tek öğün beslenme de bu beslenme grubuna dahil edilebilir. Ama tabii ki, her gün, böyle beslenmek zorunda değilsiniz, bir süre sadece. Nobel Tıp/ Fizyoloji ödülü, otofaji olarak adlandırılan, hücre içeriğinin bozulma ve geri dönüştürülmesi süreci olan önemli bir mekanizmanın işleyişini aydınlatmayı başaran, Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi’ye verildi. Otofaji, Yunanca, “oto” (kendi kendine) ve yemek anlamına gelen “faji” kelimelerinden oluşuyor. Yani “otofaji”, “kendi kendini yemek” demek. Yani vücut, sindirimle uğraşmadığı zaman zararlı, gereksiz ve hasta hücrelerden kurtuluyor. Özellikle kronik rahatsızlığı olan kişilere daha çok tavsiye ediyoruz.

Diğer ikisi peki?
-“Günlük beslenme” ve keyif beslenmesi. Günlük beslenme: Her gün uyguladığınız yaşam/beslenme rutininiz. Hep anlattığımız alkali beslenme prensipleri diyebiliriz buna. Keyif beslenmesi ise: Arada sırada, sağlıklı olmasa da canınızın çektiği yiyeceklere, abartmadan, zararı minimize edecek şekilde hayatınızda yer vermeniz.

AZ YEMEK HER ZAMAN İYİDİR!
Çok yağlı, kızartma, hamur, tatlı, süt işi, fazla et yemekleri, paket gıdalar, asitli içecekler kilonuzu arttırır. Vücuttaki rahatsızlığı arttırır, bağışıklığınızı düşürür. Şu anda hepimiz, bu virüs sebebiyle, dünya bile, bir tür detoksta aslında. Siz de bu dönemde, hayatınızdaki her tür fazlalıktan kurtulun, hafifleyin. Bu fırsatı dinlenmek, yenilenmek, iyileşmek ve canlanmak için kullanın. Yeteneklerinizi keşfedin. Kendinizi yeniden yaratın.

Yorum Bırak