Duyduk, Duymadık Demeyin Suzan Kardeş’in Hıdrellez’i Festival Oluyooo

O, Suzan Kardeş… Gökkuşağı gibi bir kadın. Pek çok rengi, yeteneği içinde barındıran biri. Bir de iyi kalpli. Bazı insanlar ultra yetenekli oluyor ama kalpleri buz. Suzan öyle değil. Kalbi de, gülüşü de sımsıcak. Zaten yüzüne bakınca anlıyorsunuz. Vicdanlı, merhametli, hakkaniyetli biri.
Bir elinde, on marifet bir kadın. Şarkıcı, oyuncu, sahne sanatçısı, aşçı, bir zamanlar şahane yemekler yapardı, Arnavutköy’de nefis bir lokantası vardı. Elini neye atsa iyi yapıyor, çünkü kalbiyle yapıyor. Uzun yıllardır Hıdırellez kutlamaları gerçekleştiriyor. Pek çok yerde, şehirde yaptı. Hem de binlerce kişiyle. İnatçı da, bu meseleye kafayı taktı. Hıdırellez, 2016 yılında, Unesco İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Lisesi’ne girdi. Her sene, üzerine bir şeyler daha koyularak ilerlendi.
Veeee şimdiiii, Hıdırellez’i bir festival gibi kutlamaya hazırlanıyoooo. Arkadaşımı kutluyorum. Bu Pazar, 5 Mayıs’ta Uniq Açıkhava’da. Eminim çok güzel olacak. Sahnede tabii ki Suzan, Ayta Sözeri, Okay Barış yer alacak. Suzan bütün ünlüleri tanıdığı için:)) dizi çekimlerinden kaçabilenler gelip sahneye çıkacak. Çok şamata gırgır olacağına eminim. Birleşmiş Milletler’in Asya sorumlusu da söz alacak. Suzan, bunu çok önemli buluyor. Çünkü hayali, Hıdırellez geleneğinin dünyada daha çok duyulması, Belçika’da Avrupa Birliği’nin olduğu meydanda büyük bir Hıdırellez kutlaması yapmak istiyor. Suzan bu yapar, kafasına koyduğu her şeyi gerçekleştirir!!!
Veeee saat 12’ye doğru, festivale katılan herkes, onlara girişte hediye edilen heybelerin içindekilerle, Hıdırellez ritüellerini gerçekleştirecek!!! Salıncaklarda sallanacak, ateşten atlayacak, gül dalına adaklar bağlayacak… Hayallerinizi kapıp gelin diyor Suzan!!! Bence eşsiz bir gece olacak… Kaçırmayınnn!!

BAHAR’IN GELİŞİNİ BİRLİKTE KUTLAYALIM. MUHTEŞEM BİR ENERJİYLE BİR ARAYA GELELİM

Hıdırellez, tam olarak neyin nesi?
Çok eski bir Türk geleneği. Yıllar içinde farklı dinlerden insanlar sahiplenmiş bunu. Aslında baharın kutlanması. Doğanın yeniden doğması. Her şeyin yeşillenmesi, çiçeklenmesi…

Gelelim senin, yani Suzan’ın Hıdırellezi’ne…
Benimki içinde birçok ritüelden bir şeyler taşıyor. Barışçıl bir Hıdırellez. Bereketi ifade ediyor. Çünkü biliyorsun, aynı zamanda, Hızır’la İlyas’ın dünyaya bereket dağıtmak için geldiği gün. Ama bana dersen ki, seni en çok nesi etkiliyor? İnsanların muhteşem bir enerjiyle bir araya gelip eğlenmesi, eski geleneklerini sürdürmesi ve gençlerin bu gelenekleri öğrenmesi. Ve tabii hayaller kurması ve geleceğe umutlu bakması. En önemlisi bu. En çok ihtiyacımız olan bu: Hayal kurmak. Hayal kurmadan ve o hayallere emek vermeden hiçbir şey olmuyor hayatta!

HIDIRELLEZ BENİM İÇİN ÇOCUKLUĞUM, GENÇLİĞİM, ORTA YAŞIM, YAŞLILIĞIM… ÖLÜMÜME KADAR DEVAM EDECEK BİR ŞEY…
10 TANE HAYAL KURUYORSAM, BUNUN 5’İ 6’SI GERÇEK OLUYOR. HERKESİN OLUR MESELE HAYAL KURMAYI BECEREBİLMEK. VE HAYALLERİNE İNANMAK. O YÜZDEN HIDIRELLEZ RİTÜELLERİNİ HERKESE ŞİDDETLE TAVSİYE EDİYORUM

Peki sen küçükken Hıdırellez kutlar mıydın?
Elbette! Hıdırellez, benim için çocukluğum, gençliğim, orta yaşım, yaşlılığım… Ölümüme kadar devam edecek bir şey… Hıdırellez 6 Mayıs gecesi biter, 7 Mayıs’ta, benim için yeni yıl başlar. Yani bir sonraki seneyi düşünerek yaşamaya başlarım. Çok önemli bir şeydir benim hayatımda. Küçükken -eski Yugoslavya bölünmeden önce Kosova’da doğduğum için- orada kutlardık. Büyüklerimizden öğrendik zaten bütün bunları. Tabii ben zaman içinde bunu geliştirdim. İçine, “Benim anneannem böyle yapardı, nenem böyle yapardı” diye hatırladıklarımı ilave ettim. Neler mi hissederim? Hep bir umut, hep bir hayal… Biraz hayalciyim ben galiba:) Bundan da hiç gocunmuyorum. Çünkü benim hayallerim, gerçek oluyor! 10 tane hayal kurarsam, bunun 5’i, 6’sı gerçek oluyor. Herkesin olur. Mesele hayal kurmayı becerebilmek. Ve hayallerine inanmak. O yüzden herkese şiddetle tavsiye ediyorum.

HIDIRELLEZ, 2016’DA UNESCO İNSANLIĞIN SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRASI TEMSİLİ LİSTESİ’NE GİRDİ

HER YIL ÜZERİNE BİR ŞEYLER KATARAK İLERLEDİK ŞİMDİ DE BİR FESTİVALE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ


Millet, “Suzan’ın Hıdırellez’i farklı” diyor. Anlata anlata bitiremiyor. Seninkinin farkı ne? Kuş mu konduruyorsun?
(Gülüyor) Özel bir şey yaptığımı ve farklı yaptığımı biliyorum. Belki de kuş konduruyorum bilmiyorum ki. Herkes yapıyor, yapsın da zaten, kimsenin tekelinde değil. Ama şunu biliyorum:Hıdırellez, 2016’da “UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne girdi. Türkiye ile Makedonya’nın birlikte hazırlayıp UNESCO’la sunduğu “Bahar Kutlaması Hıdırellez” çok uluslu dosyası, Güney Kore’nin Jeju Adası’nda gerçekleştirilen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetler arası Toplantısı’nda değerlendirildi. Ve sertikifası verildi. Yani tescillendi. Şimdi de herkes buna dahil olsun istiyorum çünkü öylesine bir şey yapmıyorum. Kabul edilmiş, sertifikası olan bir şey yapmaya çalışıyorum. 2019’da “Suzan’ın Hıdırellez Bahçesi” konseptiyle Zorlu PSM’de gerçekleştirilen konsere, 3000 kişilik katılım oldu. 2021’de online gerçekleşen kutlamalara, 15 bin kişi katıldı. Sonra İzmir ve Keşan’da meydan kutlamalarına dönüştü İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonuyla. Yine on binlerce insanla buluştu. Sonra İstanbul’da gerçekleştirdik… Her yıl üzerine bir şeyler katarak ilerledik. Şimdi de bir festivale dönüştürüyoruz.

BEŞİKTAŞ KÜLTÜR MERKEZİ’NE GİTTİM VE NECATİ AKPINAR’A, “PATRON, BEN ARTIK SİZE SORMUYORUM, MEKANI ALIYORUM VE 5 MAYIS’TA FESTİVAL YAPIYORUM!” DEDİM. SAĞ OLSUN SEKTİRMEDEN KABUL ETTİ

5 Mayıs’ta Uniq’te ne oluyor tam olarak? Ne izleyeceğiz, ne yaşayacağız?
Aslında 5 Mayıs gece saat 12’de başlıyor bu gelenek, ertesi gün, yani 6’sında, gece 12’de bitiyor. Biz 5 Mayıs’ta saat 6’dan itibaren Uniq Açıkhava’da bir arada olacağız. Yıllardır kafamda bunu bir festival yapmak vardı. Bu işte benim ilk festivalim! Beşiktaş Kültür Merkezi’ne gittim ve Necati Akpınar’a, “Patron, ben artık size sormuyorum, mekanı alıyorum ve 5 Mayıs’ta festivali yapıyorum!” dedim. Sağ olsun sektirmeden kabul etti. Dahası. inanılmaz destek verdi, kızı Yağmur’u çağırdı, “Suzan Abla’yla birlikte bu festivali yapıyorsun!” dedi. Yağmur’u da çocukluğundan beri tanırım, işini nasıl aşkla yaptığını bilirim, bu festivali birlikte gerçekleştirmek benim için büyük mutluluk!

HER ŞEYDEN ÖNCE MÜZİK VAR. SAAT 6’DAN İTİBAREN YİYECEK-İÇECEK VAR. ASIL SAHNEMİ DOLDURACAK OLAN AYTA SÖZERİ, SİMGE SAĞIN VE OKAY BARIŞ. DAHA PEK ÇOK SÜPRİZ VAR. GECE 12’YE ÇEYREK KALA DA, RİTÜEL ALANINI AÇIYORUM VE HERKESİ RİTÜEL ALANINA DAVET EDİYORUM, O DA İŞİN BÜYÜLÜ KISMI!

Suzan’ın Hıdırellez Festivali’nde bizi neler bekliyor?
Her şeyden önce müzik var. Saat 6’dan itibaren yiyecek-içecek var. Görsel şeyler de var. Sürpriz olsun, hepsini anlatmayayım. Müthiş bir çevre düzenlemesi yapılıyor. BKM, varını yoğunu akıttı. Onlar da heyecanlı. Güzel bir festival hazırlıyoruz. Hiç olmayan bir şey yapmak istiyoruz. Tabii ki benim ünlü dostlarım var. Makyaj odası albümüm var. Dizilerde çekimlerde olduğu için kolay gelemeyenler var, ama uygun zamanlarda gelecekler. Asıl sahnemi dolduracak olan Ayta Sözeri, Simge Sağın ve Okay Barış. Bu arada oyuncularımız var, onlar VIP’de olacaklar ve ben onları teker teker sahneye davet edeceğim. Gece 12’ye çeyrek kala da, ritüel alanını açıyorum ve herkesi ritüel alanına davet ediyorum. O da işin çok büyülü bir kısmı! Eğlenmemeye imkan yok!

HAYALİM BU ŞAHANE GELENEĞİN DÜNYADA DA DUYULMASI BELÇİKA’DA AVRUPA BİRLİĞİ’NİN OLDUĞU MEYDANDA, BÜYÜK BİR HIDIRELLEZ KUTLAMASI YAPMAK İSTİYORUM O DA OLUR, NEDEN OLMASIN

Hedefin ne?
Valla, ben bu şahane geleneğin, dünya da duyulmasını istiyorum. Daha da çok sahiplenilsin istiyorum. O yüzden, Unesco ve Birleşmiş Milletler’le görüşmelerim devam ediyor. Çok sıcak bakıyor ve ilgileniyorlar. Bu 5 Mayıs’taki festivale, Birleşmiş Milletlerin Asya sorumlusu da katılacak ve sahneye çıkıp bir konuşma yapacak. Bu çok özel bir şey benim için. Hayalleri mi soruyorsun? Oooo ben de hayal çok da… Bir tanesi, Belçika’da Avrupa Birliği’nin olduğu meydanda, büyük bir Hıdırellez kutlaması yapmak! Neden olmasın? Ben, oraya doğru adım adım gidiyorum. Kendime de güveniyorum, Hıdırellez’e de. Gerçekten eşsiz bir gelenek!

4-5 SAAT BOYUNCA HER ŞEYİ UNUTACAKSIN, DUALARINI YAPACAKSIN, MÜZİK DİNLEYECEKSİN, DANS EDECEKSİN, ARKADAŞLARINLA BULUŞUCAKSIN…

KAÇIRMAMANIZI TAVSİYE EDERİM!

Harikasın valla! Sen bunu da başarırsın! Biletleri nereden alacağız?
Birçok bilet satış alanında var. Biletler 840 lira. Pahalı gelebilir ama maalesef daha ucuza istediğimiz kalitede bir şey olamıyor. Yıllarca küçük hediyelerim olurdu, Hıdırellez keselerim. Bu defa, Hıdırellez heybelerim var. O heybeler, katılımcıların kollarında asılı olacak ve rahat rahat dans edecekler. Biliyorum herkesin, derdi sıkıntısı var ama orada, 4-5 saat boyunca her şeyi unutacaksın, dualarını yapacaksın, müzik dinleyeceksin, dans edeceksin, arkadaşlarınla buluşacaksın… Bir de şahane görsellerin olduğu bir yerde olacaksın. Ortam nefis! Ritüelleri yapmak da inanılmaz eğlenceli. Kaçırmamanızı tavsiye ederim!!!

Yorum Bırak